Británie prošetřuje statisíce chyb v registrech dárců orgánů

12. 4. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský úřad pro transplantace Národní zdravotní služby (NHS) začal urychleně prověřovat záznamy v registrech potenciálních dárců orgánů poté, co vyšlo najevo, že jsou v nich statisíce chyb datujících se od roku 1999.


V důsledku chybných údajů pak byly patrně dvěma desítkám zemřelých odebrány k transplantaci jiné orgány či části těla, než k jakým dali souhlas, napsala agentura AP.

V britském registru dárců je zhruba 14 milionů lidí. Od roku 1999 ale byly seznamy poškozeny technickou chybou, v jejímž důsledku například lidé, kteří dali souhlas s darováním plic či kůže, byli nesprávně označeni jako ti, kdo chtějí darovat oční rohovku či srdce.

Britský list The Sunday Telegraph dnes píše, že tato programátorská chyba postihla asi 800.000 lidí, z nichž 45 mezitím zemřelo. U zhruba dvou desítek z nich se předpokládá, že jim byl v důsledku chybného záznamu odebrán nesprávný orgán.

Oficiální činitelka britské NHS, která si nepřála být jmenována, údaje listu ani nepopřela ani nepotvrdila s odvoláním na to, že vyšetřování kauzy stále pokračuje. Dodala ale, že v registrech jsou jen lidé, kteří vyjádřili přání stát se dárcem. „Neexistují známky toho, že by v registrech byli zapsáni lidé, kteří dárcem být vůbec nechtějí,“ řekla.

Na chybné údaje v registrech se přišlo koncem loňského roku, když úřad pro transplantace NHS napsal novým dárcům, aby jim poděkoval, že se nechali do registru zařadit. Dopisy zmiňovaly orgány, které jsou dotyční ochotni po smrti darovat; část z nich ale odepsala zpět se stížností, že uvedený údaj není správný.

Podle informací zpravodajského serveru BBC News NHS od té doby opravila na 400.000 chybných záznamů, ale stále ještě musí kontaktovat statisíce dalších lidí.

Ve Velké Británii není možné odebrat zemřelému orgány k transplantaci, pokud k ní nedá předběžný souhlas dotyčný, anebo tak po smrti neučiní jeho rodina. V ČR naopak platí předpokládaný souhlas s dárcovstvím orgánů; každý však může nesouhlasit, což se uvádí do zvláštního registru. V něm je podle České transplantační společnosti nyní asi tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?