Britka si soudně prosadila právo zemřít

25. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za "velmi šťastnou" se prostřednictvím svého právníka označila zcela ochrnutá britská pacientka, která včera získala díky ojedinělému rozsudku Nejvyššího soudu právo zemřít. Bezprecedentní rozsudek...


LONDÝN - jehož naplnění se fakticky v některých rysech blíží eutanázii, vynesla v Birminghamu Elizabeth ButlerováSlossová, která patří ke špičkám v oboru rodinného práva. Přelíčení bylo unikátní rovněž tím, že vůbec poprvé proběhlo díky telemostu mezi jednotkou intenzivní péče a soudní síní. Tato bývalá sociální pracovnice (43), která smí být veřejně jmenována jen jako „Miss B“, usilovala o právo zemřít, protože ji již jedenáct měsíců při životě udržují jen přístroje.

„Miss B“ je podle expertiz schopná odpovědných rozhodnutí a je psychicky aktivní. Sama si ale smrt vzhledem k ochrnutí nemůže způsobit, a proto se prostřednictvím soudní žaloby domáhala, aby její lékaři dostali nařízeno podpůrné přístroje vypnout, což klinika opakovaně odmítala. Lékaři naopak naléhali, aby ochrnutá podstoupila rehabilitaci a učila se i v nynějším stavu dále prežívat. „Miss B“ podle svého advokáta již dříve našla nemocnici, kde lékaři jejímu přání vyhoví. Žena, která nemá děti, manžela ani blízké příbuzné, po vynesení rozsudku potvrdila, že nehodlá dále žít. Soudkyně uvedla, že verditkt umožňuje „Miss B“ zemřít v pokoji a důstojně. Z právního hlediska byla její žaloba sporem mezi jejím zákonným právem nebýt léčena a zákonnou a morální povinností lékařů léčit. Od předchozích podobných případů se tento proces liší v tom, že „Miss B“ nechce souhlas pro jinou osobu, aby jí pomohla spáchat sebevraždu, ale domáhá se soudního příkazu, aby ji ošetřující lékař dále neléčil, vypnul dýchací zařízení, a tím tedy způsobil její smrt. Tím, že se soudkyně postavila na stranu nemocné a přiřkla jí dokonce symbolické stolibrové odškodné (5200 Kč) za „nezákonné počínání“ lékařů, dala najevo, že podle zákona musí lékaři přání pacienta za každých okolností respektovat. Musí tedy vyhovět i jeho přání neléčit se také v případě, bude-li to mít za následek smrt. Advokát ošetřujícího zařízení Robert Francis včera sdělil, že se proti rozsudku nemíní odvolat. Znepokojení odpůrci eutanázie v Británii včera varovali před ztotožněním případu „Miss B“ s bojem za tzv. „právo zemřít“. „Považujeme za nebezpečné, že soudkyně použila termínů ,důstojná smrt` a ,právo na smrt`, které jsou vžitými slogany eutanastického hnutí,“ řekl ředitel britské Společnosti pro zdravotnickou etiku, pediatr Anthony Cole. „Právo odmítnout léčbu je vžitou a čas od času aplikovanou součástí britského právního řádu,“ upřesnil. Případ „Miss B“ podle něj činí zcela výjimečným také to, že žalobu podala sama pacientka, zatímco ve všech známých případech žádali o odpojení podpůrných přístrojů příbuzní nemocných.

(ČTK, rm), Právo, 23.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?