Britové vyvíjejí lék na Creutzfeldt-Jakobovu chorobu

22. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...John Collinge, šéf týmu, který provádí lékařský výzkum chování prionů v St. Maryďs Hospital v Londýně konstatoval tento týden na světové neurologické konferenci, že vyvíjí ve spolupráci s farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline určitou chemickou látku, která by měla být schopna zabránit vývinu neregulérních bílkovin - prionů...


Britští lékaři monitorují stav čtrnáctileté dívky, která je pravděpodobně první obětí lidské formy BSE, která se narodila až poté, co byla choroba BSE oficiálně objevena u dobytka, napsal včera deník Guardian.

Zároveň oznámil v Británii jeden vědec, že podle jeho odhadů by mělo být možné vyvinout lék pro tuto dosud nevyléčitelnou chorobu do pěti let.

Totožnost nemocné dívky zůstává v tajnosti. Všichni lidé, u nichž dosud byla identifikována nová varianta nemoci CJD (o níž se usuzuje, že je to lidská forma BSE), tedy 102 osoby v Británii, tři ve Francii, jeden v Irsku a jeden s podezřením na tuto nemoc v Hongkongu - se narodili dříve než v listopadu 1986, kdy identifikovali patologové v britských vládních veterinářských laboratořích chorobu dobytka BSE.

Od té doby, i poté, co byli o této nemoci v červnu 1987 informováni ministři, opakovali členové britské vlády po několik let, že neexistuje žádné riziko přenosu této choroby na lidi, pak že existuje jen minimální riziko při konzumaci kontaminovaných tkání. Teprve v březnu1996, po prvních úmrtích na novou variantu nemoci CJD bylo oficiálně přiznáno, že souvislost s BSE zřejmě existuje.

Vědci se znepokojením očekávají výskyt případů vCJD u lidí, kteří se narodili už poté, co bylo v roce 1989 zakázáno včleňovat do potravin mozek, míchu a další vnitřnosti dobytka.

Existují totiž přesvědčivé důkazy, že tento zákaz nebyl stoprocentně dodržován a že mechanicky získávané maso - další podezřelý zdroj infekce, protože toto maso se získávalo od kostí a obsahovalo nervové tkáně - bylo včleňováno do levných párků a hamburgerů až do roku 1995. Alespoň jeden výrobce tohoto masa využíval v osmdesátých letech při výrobě potravin pro kojence.

John Collinge, šéf týmu, který provádí lékařský výzkum chování prionů v St. Maryďs Hospital v Londýně konstatoval tento týden na světové neurologické konferenci, že vyvíjí ve spolupráci s farmaceutickou firmou GlaxoSmithKline určitou chemickou látku, která by měla být schopna zabránit vývinu neregulérních bílkovin - prionů, o nichž vědci usuzují, že jsou klíčovým faktorem při vzniku vCJD.

Vědci doufají, že jestliže se jim podaří zabránit normální prionům, aby měnily tvar, tělo samo bude schopno zlikvidovat ostatní priony a nebude zaskočeno rychlostí, jíž vznikají neregulérní priony.

Profesor Collinge uvedl: „Domníváme se, že je možné, i když slibovat to nemůžeme, že do pěti let budeme schopni vyrobit něco, co zabrání kopírování prionů a bude to zároveň pro tuto chorobu lékem.

Počet osob, které v Británii na vCJD zemřely, je sice dosud relativně nízký, ale rychle stoupá. První obět této nemoci zemřela v květnu 1995. Do června 2000 zenřelo 60 osob a 10 lidí s touto nemocí bylo ještě naživu. Do současnosti zemřelo 94 osob na tuto chorobu a osm je jich naživu.

Britské listy, 22.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?