Britská organizace požaduje vyšetření vlivů marihuany

1. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská organizace prosazující zájmy duševně nemocných požaduje, aby vláda nechala důkladně vyšetřit vliv marihuany na zdraví lidí. Podle zástupců organizace Rethink se po loňském rozhodnutí vlády zařadit marihuanu do kategorie nejméně nebezpečných drog mnoho lidí domnívá, že jde o zcela bezpečnou látku...


Avšak počet lidí, kteří kouřili marihuanu a měli potíže s duševním zdravím, se zvýšil za posledních pět let o 60 procent.

Pokud jde o vztah k duševním chorobám, většina odborníků se nyní domnívá, že kouření marihuany takové onemocnění samo o sobě zřejmě nevyvolává. Pokud však někdo má dispozice, je pravděpodobnější, že se u něj nemoc projeví. „Marihuana není bez rizik,“ prohlásil šéf Rethink Cliff Prior.

Vláda by podle něj měla nechat zpracovat studii, na jejímž konci budou konkrétní a reálné závěry o působení drogy. Obecná varovná prohlášení nebere podle něj nikdo vážně.

Britské ministerstvo vnitra naproti tomu zveřejnilo údaje, podle nichž se počet zadržených v souvislosti s marihuanou snížil za poslední rok o třetinu. Důvodem ovšem není pokles užívání drogy, ale rozhodnutí přeřadit ji do nejnižší kategorie, takže policie nyní držitele drogy nemusí zatýkat.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví řekl, že vláda na studii o vztahu mezi marihuanou a duševními chorobami začala pracovat. „Existují medicínské důkazy, že mezi užíváním marihuany a schizofrenií je důležitý příčinný vztah. Nikoli výhradní, ale důležitý. To je také konsenzus mezi odborníky.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?