Budoucnost... čekárny zejí prázdnotou

12. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři prý budou poskytovat rady pacientům po internetu a omezí čas strávený v ambulanci. Jak překonají nové technologie výhody osobních návštěv lékaře?...


Tradiční vztah mezi lékařem a pacientem putuje z lůžka na webové stránky. S novým stoletím přichází nová tvář zdravotní péče poskytovaná na internetu.

Amir Kishon, izraelský hlavní představitel americké softwarové společnosti Softwatch, říká, že lékaři brzy budou poskytovat rady pacientům po internetu, a omezí čas strávený v ambulanci, napsala agentura Reuters. Kishon prohlásil, že díky internetu prožívá zdravotnictví zásadní revoluci. Předpovídá, že jeho společnost zahájí již příští rok webovou zdravotnickou péči, která umožní bezpečnou komunikaci mezi pacienty a lékaři přes počítač. „Pacient bude mít přímý přístup k lékaři, který se připojí na internet a nahlédne do osobních záznamů pacienta,“ řekl Kishon. Pacienti trpící chronickou nemocí si budou moci udržovat osobní zdravotní on-line deník a prostřednictvím počítače se spojit s informační službou dané farmaceutické společnosti. Budou si také moci popovídat s jinými pacienty nebo experty. Internet ušetří lékařům čas. Podle Kishona je pro doktora ztráta času sedět s pacientem a vysvětlovat mu, jak se má jako diabetik chovat; pacient bude moci čerpat z informací poskytovaných v počítači. Otázkou ale zůstává, zda je možné nahradit tradiční lůžkovou péči léčbou po internetu. Dr. Richard Finkel, specialista na vnitřní nemoci a preventivní medicínu, autor zdravotnické rubriky webových stránek GenerationA.com řekl, že on-line medicína neléčí. Na otázku, jaký je jeho názor na vztahy mezi lékaři a pacienty přes internet, odpověděl, že reálná konverzace je nutná k tomu, aby zdravotní expert mohl určit důležitost zdravotního problému. „Velmi důležitou informací pro stav pacienta je i jeho hlas. Proto i diskusní internetová stránka by v mnoha případech byla nedostačující,“ řekl Finkel. Mnohdy je nutné před diagnózou osobně pacienta vyšetřit, a proto podle Finkela bude obtížné pro lékaře zahrnout do velmi náročného programu islužby poskytované na internetu. Finkel je ale toho názoru, že pomocí internetu bude možné rozpoznat pacienty s chronickými problémy. Věří, že v současné době je důležitým zdrojem pro pacienty, kteří vyhledávají informace k prevenci a způsobům léčení. Podle statistik, které má Kishon k dispozici, skoro polovina všech uživatelů internetu vyhledává informace o zdravotní péči.

Karel Šťastný, Právo, 12.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?