Bush podepsal zákon proti eutanazii ženy s poškozeným mozkem

21. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident George Bush v pondělí časně ráno podepsal výjimečný zákon, který má zabránit skonu Terri Schiavové, kterou lékaři už 15 let udržují uměle při životě. Zákon je politickým důsledkem sporu mezi manželem pacientky a jejími rodiči...


který vyvolal velkou pozornost americké veřejnosti.

Kongres se kvůli Schiavové sešel z iniciativy republikánů mimořádně o víkendu a Bush zkrátil dovolenou na svém ranči v Crawfordu, aby mohl zákon ve Washingtonu podepsat.

Zákon po prezidentově podpisu umožňuje rodičům jedenačtyřicetileté pacientky, aby se odvolali k federálnímu soudu. Ten se přitom dosud odmítal k této citlivé záležitosti vyjádřit.

Rodiče také doufají, že by jejich dcera mohla být opět napojena na výživu - po dobu, než se celá záležitost definitivně u soudů vyřeší.

Soudce v americkém státě Florida, kde je Schiavová hospitalizována, minulý týden rozhodl, aby byla od výživy odpojena. Lékaři tak učinili v pátek, ale odpojení od výživy neznamená okamžitou smrt.

V uplynulých letech během soudních sporů jí byla výživa odpojena již dvakrát a poté byla opět zavedena.

Na přístrojích je závislá od rozsáhlého srdečního záchvatu v roce 1990, kdy také utrpěla poškození mozku.

Manžel Michael Schiavo tvrdí, že ona sama by nechtěla být udržována ve stavu, který soudem určení lékaři označují za vegetativní.

To znamená, že přežívá na nejnižší biologické úrovni. Její rodiče naopak

tvrdí, že se její stav může rehabilitací zlepšit.

„Dnes jsem podepsal zákon, který umožní federálním soudům,

aby se zabývaly případem Terri Schiavové a porušením jejích práv

souvisejícím s přerušením potravy nebo lékařské péče potřebné k

tomu, aby zůstala naživu,“ uvedl v prohlášení Bush.

„V případech, kdy existují vážné otázky a zásadní pochyby, by naše společnost,

zákony a soudy měly dávat přednost životu. Je to důležité zvláště

pro ty, kdo jsou jako Terri Schiavová svým životem závislí na ostatních.“

Otec Schiavové, Bob Schindler, dnes poděkoval poslancům, i když připustil, že rodinu čeká „ještě několik překážek“. Naopak Michael Schiavo řekl, že je kongresovou intervencí pobouřen.

„Myslím, že Kongres má k projednávání důležitější věci,“ řekl televizi CNN a označil krok Kongresu za politicky motivovaný.

Kritizoval zvláště vůdce republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Toma DeLaye, který měl při schvalování zákona klíčovou úlohu.

DeLay však kritiku odmítá. „Není to politická záležitost. Je to otázka života a smrti a obě strany v Kongresu se snaží zachránit její život,“ řekl.

Demokratický kongresman Barney Frank však řekl, že poslanci hlasovali podle vlastní ideologické zaujatosti, ale ne nezbytně v zájmu Schiavové. „Nevím, jaká jsou její přání, ale neví to ani nikdo z vás,“ prohlásil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?