Bush podpořil shromáždění proti potratům

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident George Bush podpořil demonstranty, kteří požadují zákaz potratů. Včera uplynulo 30 let od legalizace umělého přerušení těhotenství v USA. Očekávané odstoupení dvou členů Nejvyššího soudu...


WASHINGTON - AmAmerický prezident George Bush podpořil demonstranty, kteří požadují zákaz potratů. Právě včera uplynulo 30 let od legalizace umělého přerušení těhotenství v USA. K tomu došlo v roce 1973 výnosem Nejvyššího soudu v případě Roe vs. Wade.

50 tisíc demonstrantů proti interupcím

Bush telefonicky ze St. Louis povzbudil manifestující, kteří se ve Washingtonu poté zúčastnili Pochodu pro život.

„Úcta k životu nás vede k ochraně nemocných, umírajících, postižených, slabých a zranitelných. A tyto evidentní pravdy nás vedou k tomu, abychom chránili životy nevinných dětí, které se ještě nenarodily,“ řekl Bush.

Organizátoři očekávají, že Pochodu pro život se zúčastní na 50 tisíc lidí. Další shromáždění naopak zorganizovali zastánci plánovaného rodičovství a práva na potrat.

Bush může jmenovat soudce, kteří interupce odmítnou

Nynější výročí přichází v době, kdy jsou odpůrci potratů přesvědčeni, že mají možnost oslabit práva vyplývající z rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1973.

Republikáni, kteří ve své většině byli vždy proti potratům, nyní mají prezidenta i většinu v obou kongresových komorách.

Stejně tak očekávané odstoupení dvou členů Nejvyššího soudu by dalo šanci Bushovi jmenovat nové soudce odmítající umělé přerušení těhotenství.

První na řadě je však zákaz potratů v pozdních stádiích těhotenství, který Kongres již schválil v letech 1996 a 1997, ale demokratický prezident Bill Clinton jej pokaždé vetoval. Bush dnes znovu přislíbil, že takový zákon podepíše.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?