Bushova podpora klonování postavila zeď mezi vědce

13. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Bush v noci na včerejšek zveřejnil kompromisní rozhodnutí, kterým podpořil omezený výzkum kmenových buněk v rámci federálních programů. Tím se vyslovil pro metodu, která by mohla přinést pokrok v léčbě některých závažných onemocnění. Rozhodnutí amerického prezidenta vyvolalo jak souhlasné, tak odmítavé reakce. Většina odborníků spolupráci amerických vědců uvítala; mnozí z nich však varovali, že kontroverzní bádání vyžaduje...


Washington/Praha - mimořádně přísnou etickou kontrolu. Odpůrci včetně církevních kruhů považují zásahy do lidského embrya za nemorální, neboť zničení embrya pro vědecké účely lze podle nich chápat jako vraždu lidské bytosti.

Vědci doufají, že s použitím kmenových buněk budou schopni léčit řadu závažných onemocnění, jimiž trpí miliony lidí na celém světě. Protože se kmenové buňky mohou přeměnit v jiný typ buněk, mohou lékaři mimo jiné nahradit orgány zničené nemocí a zajistit jejich další fungování. U lidí trpících Parkinsonovou nemocí budou moci lékaři vpíchnout kmenové buňky do oblasti mozku v místě, kde nemoc ničí nervové buňky, které kontrolují pohyb svalů. Tak dojde k regeneraci neuronů a zastavení nemoci.

Terapeutická aplikace kmenových buněk by se mohla používat i k léčbě dalších chorob: cukrovky, Alzheimerovy nemoci, infarktu, sklerózy, nemocí kostí či k obnově buněk po léčbě zhoubných nádorů chemoterapií.Kromě Spojených států se výzkumem embryonálních kmenových buněk zabývají i jiné země. Mezi ty, kde dosud neexistuje zákon, který by povoloval či zakazoval finanční podporu výzkumu lidského embrya, patří Česká republika. Čeští odborníci doporučují zahrnout problematiku výzkumu embryonálních kmenových buněk do připravovaného zákona o zdravotní péči.

Plzeňský deník, 11.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?