Chorvatský majitel Lachemy prodal kosmetickou divizi

3. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chorvatská farmaceutická společnost Pliva, která je majoritním vlastníkem české Lachemy, prodala kosmetickou divizi Neva místní holdingové společnosti Atlantic Group za 30 milionů kun...


ZÁHŘEB - (4,2 milionu USD).

Transakce je součástí nové strategie zaměřit se jen na hlavní farmaceutické aktivity, uvádí se ve čtvrtečním prohlášení firmy.

Neva je největším výrobcem kosmetiky a hygienických potřeb v Chorvatsku. Za prvních devět měsíců minulého roku se Neva na celkových příjmech Plivy podílela jedním procentem. Atlantic Group má širokou distribuční síť v regionu a v roce 2001 koupila od Plivy výrobce instantních nápojů Cedevita.

Po prodeji kosmetické divize zůstávají v portfoliu největšího východoevropského výrobce léčiv pouze dvě neklíčové aktivity. Malý hotel na pobřeží Jadranu a agrochemická a veterinární firma Veterina, napsala agentura Reuters.

Čistý zisk společnosti za prvních devět měsíců roku 2002 stoupl na 847,3 milionu kun (114 milionů USD) ze 718,2 milionu kun ve srovnatelném období předloni. Tržby se ve stejném období zvýšily o třetinu na 3,69 miliardy kun.

Pliva se angažuje i na českém trhu, kde ovládá brněnskou společnost Pliva-Lachema. Ta se podle posledních dostupných údajů vrátila v roce 2001 po dvou

letech ztrát k zisku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?