Čína chce zakázat elektrošoky pro mládež závislou na internetu

16. 1. 2017 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínská vláda chce zákonem zakázat používání elektrošoků a dalších fyzických trestů v táborech pro závislé na internetu.


Čínská vláda chce zákonem zakázat používání elektrošoků a dalších fyzických trestů v táborech pro závislé na internetu. Do těchto středisek často rodiče posílají své děti, které propadly online hrám, napsal web listu The New York Times. Nová legislativa má i omezit dobu, po kterou mohou nezletilci hrát online hry doma či v internetových barech.

Elektrošoky se používaly například ve středisku pro léčbu závislostí ve východočínské provincii Šan-tung, kde pobývalo více než 6000 převážně mladistvých osob se závislostí na internetu.

Zákon přivítali lékařští odborníci jako ředitel kliniky pro závislost na internetu ve vojenské nemocnici v Pekingu. Ten řekl, že rodiče často věří, že negativní účinky „elektrošokové terapie“ jsou pomíjivé.

On sám se prý ale setkal s několika mladistvými, kteří se vrátili z táborů na „internetový detox“ s projevy trvalého psychického traumatu. „Nemluvili, báli se potkat s lidmi a odmítali opustit své domovy. Byli vyděšení už jen když slyšeli slovo nemocnice a doktor,“ řekl o postižených.

V roce 2009 vyšla v Číně studie, která uváděla, že více než 24 milionů uživatelů internetu ve věku 13 až 29 let jsou digitálně závislí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?