Čína příští rok začne snižovat závislost na orgánech popravených

5. 11. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Čína začne počátkem příštího roku snižovat svou závislost na orgánech od popravených vězňů pro transplantace. Nahradí je nový celostátní dárcovský systém, který bude fungovat pod vedením čínského Červeného kříže.


Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vládního experta Wang Chaj-poa.

Čínské úřady přiznávají, že systém, který pro transplantace používá převážně orgány od vězňů odsouzených na smrt, není etický ani udržitelný, uvedl Wang v rozhovoru pro listopadový bulletin Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nový dárcovský systém čínského Červeného kříže byl testován dva roky v 16 čínských regionech.
„Nyní panuje v Číně shoda, že nový systém zbaví zemi závislosti na orgánech popravených vězňů. Jeho zavedení je plánováno nejpozději na začátek roku 2013. Ve stejnou dobu se také začne upouštět od staré praktiky,“ dodal.

Čínské ministerstvo zdravotnictví loni jmenovalo Wanga do čela centra, které buduje systém spravedlivého a efektivního přidělování orgánů lidem, kteří je potřebují.

Čínský ministr zdravotnictví Chuang Ťie-fu již letos na jaře oznámil, že Čína do pěti let zruší transplantace orgánů od popravených vězňů.

Podle dřívějších zpráv čínských médií pocházejí dvě třetiny orgánů transplantovaných v Číně od usmrcených vězňů.

Organizace pro lidská práva označují odebírání orgánů popraveným zločincům za zneužívání odsouzenců na smrt a obviňují čínskou vládu, která popravuje nejvíc lidí na světě, že je nutí orgány darovat. Peking tato nařčení odmítá a tvrdí, že odsouzenci tak činí dobrovolně.

Oficiální statistiky čínského ministerstva zdravotnictví ukazují, že zhruba 1,5 milionu Číňanů potřebuje transplantaci, ročně je ale provedeno jen 10.000 takovýchto zákroků.

Čína odmítá sdělit, kolik vězňů každoročně popraví. Organizace Amnesty International odhaduje, že jejich počet jde do tisíců, což je podstatně víc než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Nadace Dui Hua se sídlem v San Francisku odhadla, že v roce 2009 nechal Peking popravit 5000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?