Čínská firma hodlá vyrábět levný lék proti AIDS

29. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k tomu, že importované medikamenty jsou pro většinu Číňanů nedostupné, hodlá jedna z čínských firem vyrábět levný lék proti AIDS. Levnější kopie rozhlášeného medikamentu AZT bude pravděpodobně v září k dostání...


prohlásil mluvčí Northeast-Pharma státním novinám „China Daily“.

Zpočátku by měl být v Číně vyrobený AZT prodáván nemocnicím. Čínský státní úřad pro léčiva minulý týden udělil farmaceutickému podniku povolení k prodeji. Většina z asi 1,5 miliónů Číňanů infikovaných HIV si současnou cenu medikamentu ve výši 2000 až 3000 Yuanů měsíčně (přibližně 244 až 368 dolarů) nemůže dovolit. Podle lékaře specializovaného na AIDS Zhang Kea by byla „rozumnou cenou“ desetina této částky. Dosažení této ceny podle něj „není nepravděpodobné“.

Většina infikovaných jsou chudí farmáři, kteří byli nakaženi darovanou krví a zpětnými transfúzemi plazmy.

Peking s vydáním povolení k výrobě generika zpočátku váhal. Vláda se obávala, že by záležitost mohla ovlivnit dohodu o přijetí Číny do Světové obchodní organizace (WTO), která byla uzavřena v minulém roce.

Pravidla WTO se vztahují i na ochranu patentů. V minulosti četné chudé země, mezi jinými Brazílie, Indie a Jižní Afrika, bojovaly o vlastní výrobu nedostupných medikamentů proti AIDS a dosáhli úspěchu.

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?