Čínská policie zadržela stovky ilegálních výrobců léčiv

16. 12. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínská policie při rozsáhlé razii zadržela přes 1300 osob, které jsou podezřelé z prodeje ilegálně vyrobených léčiv. Podle zprávy agentury Nová Čína úřady zabavily velké množství léků a devět tun surovin k jejich výrobě v hodnotě přes 350 milionů dolarů (přes sedm miliard korun). Akce proti podvodným výrobcům trvala podle čínské agentury půl roku.


Policie zlikvidovala i rozsáhlou prodejní síť, jejíž součástí bylo 140 webových portálů a online lékáren v 29 čínských provincích. Podvodníci podle Nové Číny nabízeli falešné léky na celou řadu chorob počínaje nachlazením až po vážné srdeční vady.

Čínský Státní úřad pro potraviny a léky v polovině roku oznámil zahájení půlroční kampaně, jejímž cílem bylo vymýtit rozsáhlý ilegální byznys s léčivy. Už loni čínská justice projednávala na 8000 trestních kauz proti výrobcům falešných léčiv, což byl pětinásobek počtu případů z roku 2011.

Čína se rozhodla zakročit proti podvodníkům s léky poprvé v roce 2008, kdy zemřelo nejméně 149 Američanů po požití v Číně vyrobeného falešného léku na ředění krve. Podle čínských médií boj proti ilegálním výrobcům léčiv komplikuje skutečnost, že jejich stíhání je komplikované a ceny legálních léků často přesahují finanční možnosti pacientů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?