Čínský Červený kříž údajně žádá peníze za zprostředkování orgánů

10. 7. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínský Červený kříž požaduje peníze od nemocnic za pomoc při zprostředkování dárcovství orgánů. Informovaly o tom čínské sdělovací prostředky, podle nichž státem vedený Červený kříž poskytuje informace o dárcích jen po zaplacení poplatku.


Jeho výše se podle listu Beijing News liší v jednotlivých oblastech a má být určena na uhrazení zdravotních nákladů dárce. List citoval zaměstnance nemocnice v jihočínském městě Kuang-čou, podle nějž průměrný „dar“ za obdržení orgánu k transplantaci je 100.000 jüanů (asi 320.000 korun).

„Ale jak přesně jsou tyto peníze využity, to veřejnost neví,“ dodal zaměstnanec, který si nepřál být jmenován. Další zaměstnanec nemocnice ve východočínské provincii Ťiang-su uvedl, že dal Červenému kříži 50.000 jüanů určených pro rodinu dárce.

Čínský Červený kříž tyto informace zatím nekomentoval, uvedla agentura AFP.

Etické otázky představují klíčový problém u mnoha transplantačních programů na světě. Podle čínských zákonů je nelegální obchodovat s orgány nebo dostávat za darovaný orgán peníze. Poptávka po orgánech je v zemi vysoká a stoupá s tím, jak stárne populace. Nabídka je ovšem nízká, protože mnoho Číňanů věří v reinkarnaci po smrti, a proto mají pocit, že si musí uchovat tělo kompletní.

Jen každý třicátý registrovaný pacient na seznamech čekatelů na orgány se každý rok transplantace dočká, napsal v úterý čínský list Global Times s odvoláním na Národní komisi pro zdraví a plánování rodičovství.

Tento nedostatek otevírá dveře pro nucené dárcovství a nelegální prodej. Čína navíc stále odebírá orgány lidem popraveným poté, co byli odsouzeni k trestu smrti, i když opakovaně slíbila tuto praktiku zastavit.

V roce 2010 Čína přijala nový systém, který měl učinit transplantace spravedlivějšími a otevřenějšími, ale už o rok později byl tento systém uplatňován jen u třetiny operací, uvedl minulý měsíc list China Daily.

Čínský Červený kříž už v minulých letech čelil obvinění, že nedostatečně dokládá, kde skončilo více než 80 milionů jüanů z dražby děl darovaných umělci po ničivém zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?