Čínský soud poslal za mříže zdravotníky kšeftující s orgány

2. 1. 2017 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Čínský soud odsoudil k až pětiletým trestům vězení 16 lidí, vesměs lékařů a zdravotníků, zapojených do nelegálních obchodů s transplantacemi ledvin.


Někteří z odsouzených podle verdiktu tajné transplantace prováděli, jiní se věnovali tomu, že dávali dohromady potenciální kupce s lidmi ochotnými svou ledvinu prodat.

Mezi odsouzenci byli dva chirurgové, anesteziolog a zdravotní sestra, tvořící dohromady tým provádějící tajné transplantace. Za operaci museli pacienti ve městě Ťi-nan, které je správním střediskem provincie Šan-tung na východě země, zaplatit nejméně 57.000 dolarů (asi 1,46 milionu Kč).

Nedostatek dárců orgánů způsobil v Číně rozkvět černého trhu. Úřady ve snaze zmírnit problém odebíraly orgány popraveným vězňům, ale pod tlakem mezinárodní kritiky Peking tvrdí, že s touto praxí skoncoval počátkem roku 2015. Vláda sice zaznamenala jistý úspěch s registrací legálních dárců, ale stále příliš mnoho lidí na transplantaci čeká.

Podíl dárců v čínské populaci patří k nejnižším na světě - na milion Číňanů připadá 0,6 dárce, zatímco ve Španělsku na milion lidí připadá 37 dárců. Hodně Číňanů totiž věří, že jejich tělo je posvátné a mělo by být pohřbeno neporušeno jako výraz úcty k předkům.

Obchodování s lidskými orgány je v zemi zakázáno od roku 2007.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?