Cizí zdravotníky i ze zemí EU čeká v Británii test angličtiny

17. 3. 2015 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny cizí zdravotní sestry, porodní asistentky i zubaři ze zemí EU, tedy včetně Česka, budou muset od nynějška absolvovat přísný test jazykových znalostí, než budou moci začít pracovat v Británii. Zákon schválil britský parlament a platí okamžitě, informoval britský list Daily Mail.


Norma, jejímž cílem je prý zajistit větší bezpečnost pacientů, platí už od loňska pro lékaře ze zemí EU. Licenci kvůli neúspěchu v testu angličtiny od té doby nezískalo podle Daily Mail 429 doktorů.

Britští poslanci dnes zákon rozšířili i na zdravotní sestry, zubaře, porodní asistentky, lékárníky a další zdravotníky pocházející z členských zemí unie. Jazykové testy museli dosud absolvovat jen zdravotníci ze zemí mimo EU.

V Británii nyní podle tamní rady sester a porodních asistentek pracuje 26.474 sester a porodních asistentek ze zemí EU a 66.133 ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor (jeho součástí jsou země EU a Lichtenštejnsko, Norsko a Island).

Přijetí zákona uspíšil loni rostoucí počet případů, kdy si pacienti stěžovali na špatnou péči lékařů s nedostatečnou znalostí angličtiny. Jeden německý lékař dokonce zabil svého pacienta tak, že zaměnil dva léky a muže předávkoval. Vyšetřování ukázalo, že lék příliš neznal a kromě toho měl chabou angličtinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?