ČR chce rychle dovézt 1000 sester z Ukrajiny do sociálních služeb

25. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko chce rychle získat tisíc zdravotních sester z Ukrajiny, které by měly brzy začít pracovat v sociálních službách. Staraly by se o seniory či postižené.


Do ČR by se dostaly díky programu v projektu Ukrajina, který schválila vláda kvůli rychlejšímu získání pracovních sil. Na jednání sněmovního sociálního výboru to řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Podle ní v Česku chybí 2000 pečovatelek a pečovatelů, kteří by opatrovali potřebné.

„V rámci projektu Ukrajina, kde je kapacita asi 20.000, máme schválen program sociální asi s 1000 lidí. Pokud půjdou zdravotní sestry do sociálních služeb, budou působit v přímé péči. Půjdou přes tento separátní program. Bude to znamenat zrychlení administrace,“ uvedla Němcová.

V úterý se ministryně v demisi chce sejít se zástupci krajů. Podle ní by měli dostat „přesné noty“, jak by se při získávání pečovatelek a pečovatelů z Ukrajiny mělo postupovat. „Ti lidé by sem měli začít přicházet velmi rychle,“ dodala Němcová.

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost, je nejnižší od července 1997 a nejmenší v EU. V květnu dosahovala tří procent. Úřady práce evidovaly 230.000 uchazečů o zaměstnání a 283.000 volných míst. Zaměstnavatelé si stěžují na to, že jim chybějí pracovníci, volají po silách z ciziny. „Když máme téměř nulovou nezaměstnanost a situace na trhu práce je velmi těžká, je zcela legitimní, abychom otevřeli trh práce,“ uvedla ministryně v demisi.

Před měsícem řekla, že v ČR pracuje asi 374.000 lidí ze zahraničí. Z nich kolem 280.000 pochází z EU a 94.000 ze států mimo společenství. Z Ukrajiny přijelo za prací na 70.000 lidí.

Podle Němcové speciální program pro snadnější získání ukrajinských pečovatelek a pečovatelů bude fungovat podobně jako program pro získávání vysoce kvalifikovaných sil či pracovníků do zemědělství. Řízení by se zjednodušilo a zkrátilo.

Někteří zaměstnavatelé upozorňují na to, že Česko by mělo chybějící pracovníky hledat i jinde, nejen na Ukrajině. Odčerpávání velkého množství pracovních sil do vyspělejších států totiž může nepříznivě dopadnout na tuto zemi a její vývoj. Viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková před nedávnem novinářům řekla, že Česko Ukrajinu takto neohrožuje a hlavní cílovou zemí je Polsko, které si loni přivezlo milion ukrajinských pracovníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?