Dengue už má v Karibiku desítky obětí; dosahuje úrovně epidemie

19. 7. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky mrtvých už si v Karibské oblasti vyžádala horečka dengue. Tato nemoc přenášená komáry se dále šíří, dosahuje úrovně epidemie a místní zdravotní úřady se obávají, že se situace může ještě zhoršit s postupem období dešťů, napsala dnes agentura AP.


Zvýšení počtu případů horečky dengue odborníci připisují teplému počasí a nezvykle časnému nástupu období dešťů, kvůli nimž se prudce rozrostla komáří populace. V Dominikánské republice je hlášeno nejméně 27 úmrtí na dengue a až 7000 nemocných. V nemocnicích na Trinidadu chybějí lůžka k hospitalizaci nemocných a Portoriko čelí epidemii, která by podle místních úřadů mohla být nejhorší za posledních deset let.

„Máme tu opravdu rozsáhlou epidemii,“ říká šéfka epidemiologické sekce Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v Portoriku Kay Tomasheková. Na tomto americkém území zemřelo na dengue už nejméně pět lidí a dalších 6300 případů nákazy bylo hlášeno do poloviny července. Srovnatelná situace byla v Portoriku naposledy v roce 1998, kdy bylo za stejné období roku hlášeno 6400 případů nákazy. V tomto roce zemřelo na dengue 19 lidí a nakazilo se na 17.000 obyvatel.
Horečka dengue je vážná, a potenciálně i smrtelná nemoc. Její příznaky zahrnují především vysokou horečku, bolesti kloubů a nevolnost. Ve vážných případech může virus horečky dengue způsobit vnitřní krvácení, zbytnění jater, zástavu krevního oběhu a smrt. Doposud neexistuje žádný účinný lék nebo očkovací látka, jediným řešením je prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?