EU zvýší příspěvek na boj proti ebole na miliardu eur

27. 10. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Lídři členských zemí Evropské unie dnes na bruselském summitu schválili zvýšení částky poskytnuté unijními zeměmi na boj s ebolou na miliardu eur (27,5 miliardy Kč). Oznámil to šéf Evropské rady Herman Van Rompuy.


Brusel a jednotlivé členské země dosud daly na pomoc v boji proti krvácivé horečce přes 600 milionů eur. Británie před summitem požadovala, aby byla tato částka přibližně zdvojnásobena, čemuž dnes vyšli šéfové vlád vstříc. K největšímu přípěvku se zavázal Londýn, který slíbil 200 milionů eur. Česko se podle premiéra Bohuslava Sobotky chystá v rámci humanitární pomoci africkým zemím věnovat 15 milionů korun.

Novinářům při odchodu ze summitu předseda české vlády řekl, že se dohodne s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby byli v kontaktu s novým koordinátorem EU pro boj s ebolou.

Šéfové států evropské osmadvacítky se již ve čtvrtek dohodli, že evropským koordinátorem boje proti ebole bude nový kyperský eurokomisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Christos Stylianidis. Ten hodlá co nejdříve navštívit postižené země západní Afriky, aby rozhodl o možných formách pomoci.

„Česká republika se s ním spojí a budeme zjišťovat, kde můžeme pomoci,“ poznamenal premiér Sobotka. Oněch 15 milionů korun je podle něj už předběžně vyčleněno. Praha bude s odpovědným eurokomisařem nyní diskutovat o tom, zda je taková částka odpovídající, či zda by Česká republika měla svůj příspěvek zvýšit na základě konkrétních potřeb a požadavků. Sobotka připomněl, že mnohé vyspělejší země EU věnují na boj s ebolou podstatně vyšší částky.

Unijní lídři dále jednají hlavně o ekonomických tématech, kterými mají být například investice do oživení evropského hospodářství. Po debatě premiérů a prezidentů evropské osmadvacítky se na závěr summitu samostatně sejdou vrcholní představitelé zemí platících společnou evropskou měnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?