Europoslanci chtějí prošetřit velké nákupy chřipkové vakcíny

10. 3. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V Evropském parlamentu možná vznikne zvláštní vyšetřovací komise, která by si měla "posvítit" na to, jak odpovědné orgány reagovaly na takzvanou prasečí chřipku (H1N1). Jde hlavně o to, jestli nepromrhaly zbytečně peníze na nákup vakcín.


„Vyhlášení pandemie bylo obrovským falešným poplachem,“ uvedla zelená europoslankyně Michele Rivasiová v prohlášení rozeslaném novinářům.

Následovala pak nákladná a neúměrná doporučení, dodala. Současně si položila otázku, kdo řídil evropské zdravotnické orgány a zda si mohou být Evropané jistí, že v budoucnu budou podobné pandemie zvládnuty adekvátním způsobem.

K tomu by právě měla sloužit navrhovaná komise, jejíž opodstatnění zdůvodnila mimo jiné tím, že státy EU na nákup vakcín vynaložily miliardy eur.

„S miliony Evropanů se zacházelo jako s morčaty, dostávali vakcínu, která nebyla předtím řádně testována,“ doplnil další aspekt problému její kolega Michalis Tremopulos.

Pokud by měla komise vzniknout, muselo by její vznik podpořit v příštích dvou týdnech 183 europoslanců.

Pandemie chřipky H1N1 si podle aktuálních údajů Světové zdravotnické organizace vyžádala od března 2009 zhruba 16.500 mrtvých.

Česko loni v srpnu objednalo milion vakcín za 220 milionů korun. Původně mělo být očkováno půl milionu vybraných lidí, každý dvěma dávkami. Testy prokázaly, že většině stačí jedna dávka. Mezi variantami byl i nákup pěti milionů dávek, variantou bylo také nekoupit nic. Nakonec se ale stát rozhodl z onoho milionu 30 procent vrátit zpět, čímž podle ministerstva zdravotnictví ušetřil 55 milionů.

Nadbytek vakcín řešila řada dalších zemí EU. Třeba Belgie, která je s 10,7 milionu obyvatel srovnatelná s Českem, nakoupila kolem 12,6 milionu vakcín. Po Novém roce rozhodla, že dá deset procent svých zásob rozvojovým zemím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?