Eutanazie je už v Nizozemí legální

3. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pondělí nabyl v Nizozemsku účinnosti zákon o eutanazii, který dovoluje lékařům za přesně stanovených podmínek vyhovět žádosti nevyléčitelně nemocných a trpících pacientů pomoci ukončit jejich život...


„Je to symbolická změna,“ citoval torontský loist Globe and Mail nizozemského lékaře Coota Kuiperse z vesnice Uden. Jen loni bylo totiž podle Reuters v jeho zemi 2123 případů eutanazie, přičemž skutečný počet je prý ještě vyšší. Podle Kuiperse je „pro řadu nevyléčitelně nemocných lidí nevýslovnou útěchou samotný fakt, že se mohou pro smrt rozhodnout.“ Nový zákon nicméně lékařům nedává naprosto volnou ruku, nýbrž stanoví přesná pravidla a při jejich porušení hrozí trestním postihem. Pacient může s lékařskou pomocí opustit tento svět, pokud:

* O asistovanou smrt dobrovolně a bez pochybností požádá.

* Nesnesitelně trpí a shodne se s lékařem, že jeho nemoc není vyléčitelná.

* Toto zjištění potvrdí nezávislý lékařský expert.

Každý případ eutanzie poté přezkoumá zvláštní panel složený z lékaře, právníka a experta na etické otázky a pokud zjistí pochybení, předá svůj nález prokuratuře. Nizozemský zákon, který Senát definitivně schválil již před rokem 10. dubna, má pojistku i proti využívání či zneužívání eutanazie lidmi z jiných zemí, v nichž je pohled společnosti na asistovanou smrt stále jiný. Podle Nizozemské společnosti pro dobrovolnou eutanazii (NVVE) klauzule nového zákona požaduje, aby se lékař s nevyléčitelně nemocným pacientem dlouho znali. Poprvé byla eutanazie uzákoněna už před pěti lety v australských Severních teritoriích, ale jen na devět měsíců, než byl zákon opět přehlasován. Cestou Nizozemí se ale chystá vydat Belgie, kde parlament loni už loni v říjnu schválil návrh zásad příslušného zákona. Francouzský ministr zdravotnictví Bernard Kouchner si nizozemskou zkušenost údajně bere za příklad. Podle listu Globe a Mail údajně sám jako lékař eutanazii praktikoval ve Vietnamu a v Libanonu.

Jiří Roškot, Právo, 3.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?