Eutanazie na Slovensku: otec odpojil syna od přístrojů

29. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská policie podezírá šestačtyřicetiletého muže z Popradu na východě země, že v sobotu odpojil od přístrojů svého čtyřiadvacetiletého syna s poškozeným mozkem. "Policie už muže obvinila z vraždy," uvedl server Pravda.sk. Eutanazie není na Slovensku povolena.


Otec Jozef podle policejní verze v sobotu odpoledne přerušil vzduchovou ventilaci, kterou měl jeho syn Dominik napojenou na krk, a mladík se udusil. Mladíkova matka byla tou dobou v nemocnici v Levoči.

„Když pro Jozefa přišli policisté, měl upito… Jestli se opil poté, co chlapec zemřel, anebo to udělal v opilosti, to ať si zjistí policie. Málokdo si ale umí představit, jaké to je pečovat o takového imobilního člověka. Nedává mu to ale právo odpojit mu přístroj, který jej udržuje při životě,“ řekla serveru Cas.sk sousedka.

Vyšetřovatel v Prešově považuje případ za „zvláště závažný zločin vraždy“, a tak v případě prokázání viny hrozí obviněnému 20 až 25 let vězení.

Vzhledem k okolnostem by však podle některých odborníků mohl být trest mnohem nižší. Svou roli také mohl sehrát psychický stav otce, tedy vyšetřování by mělo dokázat, zda byl v době činu příčetný. Okolnosti totiž prý mohly vést k „momentální“ duševní poruše.

„V tomto případu je důležitý motiv. Pokud šlo o nezvratný zdravotní stav, otec zřejmě jednal v přesvědčení, že synovi uleví. Šlo by o tzv. usmrcení ze soucitu,“ řekl serveru Pravda.sk docent Peter Polák, podle kterého by soud v takovém případě mohl upustit od trestu, anebo jej zmírnit, třeba na deset let.

Podobný případ přímé eutanazie na Slovensku si však nepamatuje, a tak by verdikt mohl znamenat precedens. „Nevím, zda se na Slovensku najde soudce, který by si troufl neuložit žádný trest,“ uzavřel Polák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?