Evropa už s ebolou musí počítat

9. 10. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Do mimořádné izolace musela být včera ve Španělsku umístěna další zdravotní sestra, která pečovala o nemocné s ebolou. Má zvýšenou teplotu, testy ale dosud nákazu nepotvrdily. Na infekčním oddělení v Madridu se již od úterý z nákazy léčí její kolegyně Teresa Ramosová, jež také měla na starost dva pacienty s ebolou.


V izolaci jsou ve španělské metropoli ještě čtyři další lidé – manžel nakažené zdravotnice, dvě její kolegyně a Španěl, který se vrátil z Nigérie.

Stav nakažené Teresy Ramosové se prý mírně zlepšuje. Lékaři jí podávají protilátky izolované z krve misionářky, která nákazu v Africe přežila.

To, že byla nakažena zdravotnice a že úřady musí bedlivě sledovat její kolegy, vyvolává nejen v madridské nemocnici pochyby o bezpečnostních opatřeních, která mají šíření nákazy bránit. Nakažená sestra, která do přímého kontaktu s infikovanými přišla jen dvakrát, navíc tvrdí, že všechny stanovené postupy dodržela.

Jiná evropská země – Německo – se chystá na přijetí již třetího nakaženého člověka. O novém pacientovi, který má do Německa přiletět dnes, je známo jen to, že je pracovníkem OSN a že se bude léčit v Lipsku v Sasku, které hraničí s ČR.

V pátek byl do univerzitní nemocnice ve Frankfurtu nad Mohanem ve vážném stavu transportován ugandský lékař, který se nakazil při práci pro italskou humanitární organizaci v Sieře Leone. V sobotu pak nemocnice v Hamburku propustila z infekčního oddělení Senegalce, který se také nakazil v Sieře Leone.

První oběť eboly včera ohlásily USA. Několik dní pro příletu zemřel v dallaské nemocnici liberijský pacient Thomas Eric Duncan.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?