Evropští ministři jednali o nové chemické politice, zatím bez závěru

18. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez zásadních rozporů i závěrů se odehrál úvod dvoudenního zasedání ministrů Evropské unie pro hospodářskou soutěž. V Bruselu debatovali o větší konkurenceschopnosti, jednodušších pravidlech hry i o návrhu nové směrnice o registraci, testování a povolování chemických látek (REACH)...


BRUSEL - Kontroverznější téma, hlavně osud „evropského patentu“, má přijít na pořad v úterý.

„Všichni jsme si vědomi, že jsme přeregulovaní a jde o to, abychom příliš početná a složitá opatření omezili. Současně tam, kde se na regulaci na unijní úrovni shodujeme, je třeba, aby byla minimalizovaná, transparentní, jednoduchá a s minimálními náklady,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Miroslav Somol.

Priority pro zjednodušení regulace unijních ekonomik mají být vytyčeny v září. Konečné dohody má být dosaženo do konce roku.Ministři opět otevřeli debatu o návrhu nových pravidel pro chemický průmysl (REACH), čítající tisícovku stránek.

DÁLE ČTĚTE:
EK schválila návrh, který otřese chemickým průmyslem
Návrhy na regulacichemických látek státy EU zamítly

Hlavním rysem směrnice, která má zvýšit ochranu lidského zdraví a životního prostředí, je povinné testování všech chemikálií, nových i starých, jejich registrace a případné omezení nebo zákaz. Chemický průmysl původní návrh ostře kritizoval, že prodraží výrobu, poškodí konkurenceschopnost a způsobí propouštění.

Komisař Erkki Liikanen dnes na tiskové konferenci ujišťoval, komise bere zřetel na konkurenceschopnost evropských chemiček.

Evropská komise podle něj hájí návrh před požadavky těch členských zemí, které požadovaly rozšířit množství testů i u chemikálií vyráběných v malém objemu, což by samozřejmě zvýšilo náklady.

Na studii dopadů REACH na české podniky se podle Somola ještě pracuje. Předběžné odhady, pohybující se až po hranici 5,6 miliardy Kč, nechtěl komentovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?