Expozice pod širým nebem přibližuje práci Lékařů bez hranic

20. 4. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Práci zdravotníků v rizikových oblastech přibližuje odedneška v centru Bratislavy výstava, kterou připravila humanitární organizace Lékaři bez hranic. Součástí expozice pod širým nebem jsou stany a další prostory, které lékaři používají v misích po celém světe.


„Naším principem je, že péče musí být neutrální a nestranná. Nehledíme na to, jaké je kdo národnosti, jakého je náboženství, k jaké válčící straně patří. Pro nás je důležité to, že nemocen nebo zraněn je člověk a v tu chvíli ho ošetříme,“ řekl novinářům ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Pražská kancelář v rámci organizace zajišťuje i spolupráci s několika desítkami slovenských lékařů.

Návštěvníci interaktivní výstavy si za doprovodu zdravotníků, kteří byli nasazeni v zahraničních misích, mohou prohlédnout například polní chirurgickou jednotku, izolační jednotku na léčbu cholery, centrum léčby podvýživy, způsob zajištění pitné vody či stany pro uprchlíky.

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči v téměř 70 zemích světa, vyrážejí do oblastí, kde propukly epidemie nakažlivých nemocí, přírodní katastrofy či ozbrojené konflikty. Loni působili například v Jižním Súdánu, Afghánistánu, Iráku či Jemenu. „Důležitá pro nezávislost je i nezávislost finanční. My v současné chvíli takřka nepřijímáme žádné dary od vlád a jsme financováni z peněz drobných dárců. To nám umožňuje, že pomáháme tam, kde si myslíme my, že je to potřeba,“ řekl Gruber.

Podle anestezioložky Evy Kušíkové, která byla na misích organizace v Afghánistánu a na Haiti, hlavní část chirurgických výkonů týmu tvoří zákroky v souvislosti se zraněními lidí i z oblastí postižených ozbrojenými konflikty. Zdravotníci také poskytují péči matkám s dětmi a dalším skupinám osob.

Výstava organizace Lékařů bez hranic se na Slovensku koná poprvé, v centru Bratislavy potrvá do začátku příštího týdne. Loni byla expozice v Praze, v budoucnu by se měla přesunout do dalších měst v České republice a na Slovensku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?