Farmaceutická Shire prodá onkologickou divizi firmě Servier

17. 4. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Irská společnost Shire, která se specializuje na léky na vzácné nemoci, prodá svoji onkologickou divizi francouzské farmaceutické firmě Servier za 2,4 miliardy USD (49,1 miliardy Kč).


Firma Shire uvažuje, že zisk z prodeje vrátí akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií, a dodala, že by mohla přistoupit i k prodeji některého dalšího majetku, který nepovažuje za strategický. O převzetí Shire má nyní zájem japonská společnost Takeda Pharmaceutical.

Prodej divize přípravků na léčbu rakoviny by mohl být způsob, jak odradit firmu Takeda od převzetí, protože právě onkologické přípravky byly jednou z oblastí, kterou největší japonská farmaceutická firma označila za výhodu akvizice, upozornila agentura Reuters. Vzhledem k tomu, že divize měla na celkovém zisku skupiny pouze malý podíl, se ale analytici Deutsche Bank domnívají, že její prodej zřejmě nebude důvodem pro zrušení dohody. Mluvčí firmy Takeda se k tomu odmítl vyjádřit. Podle britských směrnic o převzetí musí Takeda do 25. dubna oznámit, zda učiní nabídku na Shire, která má tržní hodnotu kolem 47 miliard USD.

Koupě Shire by pro Takedu znamenala velkou přeměnu. Byla by však také velkou finanční zátěží, protože Shire má o deset miliard větší tržní hodnotu než japonská společnost. Na konci loňského roku také měla irská firma dluh 19 miliard USD.

Odvětví výroby léků zažívá v letošním roce prudký nárůst dohod, protože velcí hráči se snaží koupit slibný majetek, aby zlepšily svoji nabídku léků. Převzetí firmy Shire Takedou by však bylo letos největší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?