Finanční výsledky GSK 2016: Růst tržeb a posilování portfolia kandidátních léčiv

13. 2. 2017 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna z největších farmaceutických společností na světě, britská GSK, ukončila loňský rok 17% růstem tržeb, čímž předčila očekávání analytiků.


Celková výše tržeb dosáhla téměř 28 miliard liber. I přes tyto pozitivní zprávy se GSK připravuje na rok 2017, kdy se na trh mohou dostat některá konkurenční generická léčiva. „Uplynulý rok byl pro GSK mimořádně úspěšný nejen z hlediska finančních ukazatelů, především růstu tržeb, ale také práce našich vědeckých týmů na výzkumu a vývoji nových léčiv. Výsledkem jejich činnosti jsou nadějná kandidátní léčiva v oblasti přípravků pro boj proti HIV či respiračním onemocněním nebo očkovacích látek. I proto věříme, že naše pozice na farmaceutickém trhu zůstane stabilní i v budoucnu, a to i přesto, že, v závislosti na rozhodnutích regulačních orgánů, na trh mohou přijít některá generická konkurenční léčiva,“ říká Emma Boishardy, generální ředitelka české pobočky GSK.

Na celkových výsledcích společnosti se jednotlivé divize podílely následujícím způsobem: divize Vaccines, která vyrábí očkovací látky, si připsala 14% růst tržeb, divize Consumer Healthcare, která vyrábí běžné spotřební produkty, dosáhla 9% růstu tržeb, zatímco divize Pharmaceuticals, která vyrábí léky na předpis, zaznamenala 3% růst. Celková hodnota zisku na jednu akcii činila v uplynulém roce 102,4 pence. K dobrému hospodářskému výsledku přispělo i zdvojnásobení prodejů nových produktů určených pro léčbu HIV či respiračních onemocnění a očkovacích látek proti meningokoku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?