Firma Abbott stahuje z evropských trhů lék proti obezitě

27. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: shutterstock
Společnost Abbott stahuje z trhů ve všech státech Evropské unie, v Norsku a na Islandu své léky proti obezitě, které obsahují sibutramin. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Podle výsledků studie z roku 2009 by tyto přípravky mohly u pacientů zvyšovat riziko kardiovaskulárních problémů. V Česku společnost prodává lék pod názvem Meridia.


Společnost se rozhodla stáhnout léky z prodeje po zhodnocení studie, v jejímž rámci bylo při užívání léků se sibutraminem během šesti let klinicky testováno 9800 lidí. Na základě stejných dat Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské lékové agentury doporučil, aby agentura pozastavila registraci léků obsahujících sibutramin v EU. Nyní se čeká na rozhodnutí komise.

Sibutramin u některých pacientů zvyšuje krevní tlak nebo srdeční frekvenci, neměl by proto být podáván lidem s neléčeným vysokým tlakem či lidem s obezitou způsobenou metabolickými poruchami. Podle studie také užívání sibutraminu zvyšuje riziko závažných, nefatálních kardiovaskulárních příhod, jako je cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu.

Výbor také zaznamenal, že data z dostupných studií ukazují, že váhový úbytek dosažený po sibutraminu je mírný a po ukončení léčby se nemusí udržet. Rizika těchto přípravků jsou proto podle něj vyšší než jejich přínosy.

Po stažení přípravků z trhu by je lékaři neměli nadále předepisovat a lékárníci neměli dále vydávat. Pacienti, kteří v současnosti berou tyto léky, by si měli ve vhodném čase domluvit návštěvu svého lékaře, aby probrali alternativní opatření ke ztrátě váhy. Pacienti, kteří si přejí ukončit léčbu před návštěvou svého lékaře, to mohou udělat kdykoliv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?