Firmy ze Západu prý ve velkém zkoušely léky na východních Němcích

13. 5. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Západní farmaceutické koncerny v době rozděleného Německa ve velkém zkoušely nové léky na východních Němcích, často bez jejich vědomí. S tímto obviněním přišel týdeník Der Spiegel.


Ten ve svém článku napsal, že firmy si na 50 klinikách v někdejší NDR zadaly celkem přes 600 testů, jichž se účastnilo na 50.000 lidí. Některé zkoušky přitom byly neúspěšné a skončily úmrtím pacientů.

Novináři Spiegelu pracovali s dosud neprobádanými archivními materiály tehdejších východoněmeckých zdravotnických úřadů a tajné policie Stasi.

Z nich prý vyplývá například to, že při zkouškách léku Trental od firmy Höchst, která se později stala součástí koncernu Aventis, zemřeli ve východním Berlíně dva lidé. Rovněž dva pacienti zemřeli na plicní klinice Lostau u Magdeburgu, a to během testu léků na vysoký tlak Spirapril od firmy Sandoz.

Některé zkoušky byly údajně diskutabilní i vzhledem k tomu, že pacienti nebyli schopni dát k testování souhlas. Koncern Bayer tak prý například zkoušel lék Nimodipin na lepší prokrvení mozkové tkáně na alkoholicích v akutním stadiu deliria.

Zadavatelé podle dokumentů platili zhruba 800.000 marek za provedení jednoho testu.

O testování západních léků ve východním Německu se už dříve psalo, nyní ale média poprvé přišla s přesnými čísly ohledně počtu postižených pacientů. Těch bylo podle všeho mnohem více, než se původně předpokládalo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?