Francie: Ošetřovatelka odsouzena za vraždy, hájila se eutanazií

3. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Trestní tribunál ve Versailles odsoudil k deseti letům vězení francouzskou zdravotní sestru Christine Malevreovou. Soud ji uznal vinnou z šesti vražd pacientů v nemocnici v Mantes-la-Jolie na pařížském předměstí....


PAŘÍŽ - Třiatřicetiletá ošetřovatelka se hájila tím, že šlo o eutanazii, když ze soucitu pomáhala nevyléčitelně nemocným k milosrdné smrti.

Jednání přihlížely davy zastánců eutanazie

Případ, ve francouzském zdravotnictví první svého druhu, budil velkou pozornost veřejnosti.

Během dvoutýdenního slyšení přicházely každý den do justičního paláce ve Versailles přihlížet jednání davy lidí, povětšinou zastánců eutanazie. Tato praktika je ve Francii stejně jako ve většině zemí světa zakázána.

Soud se však nakonec přiklonil na stranu žaloby, která pro ošetřovatelku, původně obviněnou ze sedmi vražd, požadovala minimálně desetiletý žalář.


„Dělala, co chtěla, aniž by ji o to někdo žádal,“ uvedl prokurátor, podle něhož její oběti ještě neumíraly.

Prokurátor ji v závěrečné řeči označil za „zlodějku lásky a času“, neboť se k usmrcení pacientů nadměrnými dávkami utišujících léků rozhodovala zcela sama.

Není jasné, kolika lidem Malevreová pomohla na smrt. Od roku 1998, kdy bylo její počínání odhaleno, neustále měnila výpovědi a učinila tak i u soudu, když se přiznala jen ke dvěma případům „pomoci na smrt, o kterou byla požádána“.

Z jejích prvních výpovědí přitom vyplývalo, že tak mohla učinit až třicetkrát. Není ani jasné, v kolika případech ji o to nemocní žádali.

Případ Malevreové, přezdívané bývalými kolegy „anděl smrti“ či „černá vdova“, zesílil ve Francii debatu o legalizaci eutanazie. Tu na konci loňského roku přiživila svou sebevraždou matka expremiéra Lionela Jospina, veřejná zastánkyně práva

důstojné smrti, i zcela ochrnutý mladík, který se kvůli uzákonění práva na smrt obrátil na prezidenta Jacquesa Chiraka. Ministr zdravotnictví Jean-François Mattei povolení eutanazie odmítá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?