Indie oslavila tři roky od posledního ohlášeného případu obrny

13. 1. 2014 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Už tři roky nebyl v Indii ohlášen žádný nový případ dětské obrny. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura AP.

Dnešní milník znamená, že je Indie na cestě k uznání coby země bez výskytu dětské obrny. To by se mohlo stát letos v březnu, až Světová zdravotnická organizace (WHO) formálně potvrdí, že se v zemi nevyskytují nezaznamenané případy nákazy touto nemocí.

Dětská obrna je choroba, jíž lze předejít očkováním. Ve většině zemí světa se ji povedlo vymýtit, ovšem v některých zemích nadále způsobuje ochrnutí a smrt – například v Nigérii, Pákistánu či Afghánistánu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?