Interrupce: ženy mají jen 48 hodin

2. 7. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý lékař musí žádost o přerušení těhotenství nahlásit ministerstvu zdravotnictví. Dva dny musejí slovenské ženy povinně přemýšlet o tom, zda si ponechají dítě či nikoliv. Parlament schválil novelu zákona o zdravotní péči, která zavedla 48hodinové kvalifikované zvážení rozhodnutí o podstoupení interrupce...


Během těchto dvou dnů musí lékař pacientku poučit o všech možnostech, které kromě umělého přerušení před i po narození dítěte má. Háček je v tom, že každý lékař musí žádost o přerušení těhotenství hlásit státnímu úřadu ministerstva zdravotnictví. Občanská sdružení varují, že jde o vážné porušení zákona i ústavy.

Kontrola nad ženami

Lékař, na kterého se gravidní žena obrátí s tím, že chce podstoupit interrupci, ji musí informovat o všech rizikách, které se s umělým přerušením těhotenství spojují. Jak fyzických, tak psychických. Je povinen přesně popsat, v jakém vývojovém stadiu plod právě je. Novela lékařům dále ukládá, že musejí ženu poučit o všech alternativách, které existují - od osvojení přes utajený porod až po možnosti finanční podpory ze strany státu během těhotenství.

„Je tak vytvořena jedna z bariér k interrupcím. Je to mechanismus ke kontrole nad ženami, k jejich manipulaci. Novela neuvádí lhůtu, kdy má k poučení dojít, takže je to přesně opačně. Je nebezpečným pokusem, který se snaží omezit právo žen na včasnou a bezpečnou interrupci. Stanovení jakési čekací doby s absencí přesného začátku jim možnost svobodného rozhodování bere. Je to absurdní,“ řekla HN právnička sdružení Občan a demokracie Jana Debrecéniová.

Mnozí se také obávají, že ženám hrozí například v případě lékaře, který s interrupcemi nesouhlasí a uplatňuje výhradu svědomí, jednostranný a jen negativní pohled na tento problém.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Renata Havranová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?