Irácký chlapec se bude léčit v Británii, dostane protézy rukou

8. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Třináctiletý irácký chlapec Alí Ismaíl Abbás, který při bombardování Bagdádu ztratil většinu rodiny, utrpěl vážné popáleniny a přišel o obě paže, se včera přiletěl léčit do Británie a dostal povolení k imigraci do Kanady...


LONDÝN/KUVAJT - Třináctiletý irácký chlapec Alí Ismaíl Abbás, který při spojeneckém bombardování Bagdádu ztratil většinu rodiny, utrpěl vážné popáleniny a přišel o obě paže, se včera přiletěl léčit do Velké Británie. „Tragický Alí“, jak mu přezdívá tisk, dostane místo ztracených končetin speciální protézy, které nejsou v Kuvajtu dostupné.

Zatímco mu sestry z kuvajtské nemocnice, kam byl převezen před čtyřmi měsíci, pomáhaly zabalit věci, svěřil se Alí reportérovi britského deníku The Daily Mirror, že je z cesty do Londýna tak vzrušený, že v noci nemůže spát. „Chci ruce víc než cokoli jiného. Chci být zase normální,“ řekl Alí.

Alího spolu s jeho strýcem Mohamedem Hamzázem dopravil do britské metropole soukromý letoun kuvajtského premiéra šajcha Sabaha Ahmada Džábira Sabaha. V pondělí bude chlapec přijat do nemocnice královny Mary v Roehamptonu na jihozápadě Londýna.

Alího, jehož obrázek obletěl na jaře celý svět, doprovází jeho nerozlučný kamarád, čtrnáctiletý Ahmed Mohammed Hamzá, který přišel při bombardování Bagdádu o část levou nohu a pravou ruku.

Chlapcovo středeční loučení s personálem nemocnice proběhlo v slzách. Lékaři a sestry, kteří mají ještě na paměti, jak sem toho soucit budícího klučíka s popáleninami na 35 procentech těla přivezli, jsou udiveni tempem jeho uzdravování a potěšeni Alího smyslem pro humor a pevnou vůli.

„Zacházím s ním jako se svým pátým dítětem, ne jako s pacientem. Je naším rodinným přítelem a chodívá k nám na večeři,“ říká chlapcův fyzioterapeut Nafisáh Kamal. „Bude mi hrozně chybět, je to velmi inteligentní dítě, které bylo radost učit,“ dodává Kamal, který Alímu dával například lekce v malování nohama.

Alí je podle svého strýce nyní samostatnější, k oblékání používá například zuby. „Chce teď dělat všechno. Nedávno mi ukázal svůj nejnovější trik, jak přivolat výtah nosem. Tak jsem ho varoval, že ho pak bude mít celý placatý,“ směje se Mohamed Hamzáz.

Chlapcovu léčbu zorganizovalo sdružení lidí bez končetin při nemocnici královny Mary. Na Alího podporu sdružení rovněž založilo fond a v Iráku zamýšlí vybudovat rehabilitační centrum, kde by se léčily i další postižené děti. Vlastní léčbu, včetně psychiatrické terapie pro ně a jejich rodiny, zaplatí kuvajtská vláda.

„Alí je poselstvím míru po válce. Je mocným symbolem,“ prohlásil mluvčí kuvajtského ministerstva zdravotnictví. Podle předsedy sdružení lidí bez končetin by procedura mohla trvat až šest měsíců.

Podle televize CTV News vydala kanadská vláda Alímu a jeho pěti příbuzným povolení k imigraci. Chlapce by totiž chtěl adoptovat kanadský lékař a otec tří dětí Falíh Hafús z Cambridge v provincii Ontario, který Alího v Kuvajtu minulý měsíc také navštívil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?