Italská policie rozbila makrobiotickou síť se sektářskými rysy

16. 3. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Italská policie rozbila makrobiotické impérium se sektářskými rysy, které svým stoupenců zamezovalo styk s okolním světem a zotročovalo je k práci v síti zhruba stovky restaurací a prodejních míst.


Policie vyšetřuje pět osob, které jsou podezřelé z týrání, daňových úniků a ze zločinného spolčení za účelem zotročení stoupenců. Informovala o tom včera italská média.

Vyšetřování začalo v roce 2013, když se na policii obrátila jedna mladá žena. Šéf makrobiotického impéria Mario Pianesi podle ní sliboval, že dieta člověka zbaví nevyléčitelné nemoci.

Síť operovala zejména ve středoitalských regionech Marche a Emilia Romagna. Své stoupence manipulovala a nutila je, aby dodržovali přísně kontrolovanou dietu nazývanou Ma.Pi. Jedna z obětí manipulace skončila na hmotnosti 35 kilogramů.

Organizace, na jejímž vrcholu stál Pianesi, byla rozvětvená po celé Itálii a měla kolem 90.000 členů, napsal deník La Repubblica. Lidé, kteří v síti odpovídali za jednotlivé oblasti, potenciální oběti „indoktrinovali“ příslibem fyzického i psychického uzdravení a očištění karmy.

Oběťmi byli často nevyrovnaní mladí lidé, z nichž někteří se v minulosti potýkali se závislostí na drogách. Síť je „indoktrinovala“, donutila změnit stravu a pak i životní návyky - chtěla, aby odešli z práce, posílali organizaci peněžní dary a pracovali v jejích restauracích a prodejních místech prakticky zadarmo.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?