Italský profesor Antinori zahájil hladovku

22. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Italský gynekolog Severino Antinori zahájil protestní hladovku. Antinori, který se angažuje v oblasti výzkumu lidského klonování, protestuje proti údajné šikaně ze strany italského ministerstva zdravotnictví...


ŘÍM - Italský gynekolog Severino Antinori oznámil, že zahajuje protestní hladovku. Antinori, který se angažuje v oblasti výzkumu lidského klonování, tak protestuje proti tomu, že jsou proti němu údajně vedeny provokační akce.

„Začínám hladovku a každý den ve 12:00 SEČ sem přijdu, dokud mě nepřijme buď premiér Silvio Berlusconi nebo vicepremiér Gianfranco Fini, aby mi potvrdili, že perzekuce vůči mně skončily,“ řekl profesor Antinori.

Sedmapadesátiletý Antinori obviňuje především ministra zdravotnictví Girolama Sirchiu, který prý vůči němu vede „provokační akce, pronásledování, zastrašování a očerňování“.

Podle profesora vyslal ministr na jeho pracoviště „dva agenty speciální jednotky, kteří chtěli za každou cenu a s použitím jistého násilí proniknout na mé pracoviště, zjistit, kde se nacházím a kde jsou uloženy výzkumné materiály týkající se klonování“.

Antinori si před časem získal světovou proslulost, když dokázal cestou umělého oplodnění přivést na svět několik zdravých dětí, a to matkám ve věku přes 60 let či ženám, které léta trpěly neplodností. V listopadu minulého roku oznámil, že v lednu se „někde ve světě“ narodí první klonované dítě. Zdůraznil však, že on s touto záležitostí nemá nic společného.


Antinori je zastáncem terapeutického klonování, které podle něj může pomoci 120 milionům neplodných mužů. Reprodukční klonování však odmítá.

Začátkem ledna skutečně představitelka sekty raeliánů a ředitelka americké společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová oznámila, že se narodilo první klonované dítě. Odmítla však poskytnout jakákoli upřesnění či důkazy.

Ve světě vyvolalo toto oznámení velkou nevoli a dalo podnět k politickým diskusím. K tématu se vyjádřil také italský parlament a vyzval ministra Sirchiu, aby v této věci zahájil vyšetřování. V Itálii je totiž klonování zakázáno.

Antinori v pondělí veřejně „rozhodně odsoudil“ reprodukční klonování, zejména pokud jeho smyslem je „dosáhnout jakési nesmrtelnosti - jak to hlásají raeliáni -, nebo například reprodukovat dítě, jež zahynulo při dopravní nehodě“.

Současně ale odmítl jakékoli blokování vědeckého bádání v Itálii a obrátil se na „vědce svobodného světa“ s výzvou, aby vyjádřili podporu jeho úsilí. Na adresu Boisselierové prohlásil, že její výroky ohledně klonování jsou „naprostá hloupost. Nemíním s ní vůbec ztrácet čas,“ dodal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?