Izrael: aféra kojeneckých úmrtí po umělé výživě z Německa

12. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetřování smrti tří kojenců a onemocnění dalších, způsobené podle dosavadního podezření závadnou umělou výživou vyrobenou v Německu, vyvolává v Izraeli pobouření...


Tisíce rodičů v panice přivážejí své potomky do nemocnic k vyšetření, tisk věnuje události první stránky a policie prohledala kanceláře distribuční firmy Remedia.

Právě Remedia dováží z Německa a distribuuje v Izraeli kojeneckou výživu společnosti Humana, která podle dosavadních poznatků patrně zapříčinila těžké zdravotní potíže řady izraelských kojenců.

Kolem dvaceti jich bylo v posledních dnech hospitalizováno a lékaři nevylučují, že i v případě přežití si odnesou trvalé zdravotní následky.

Oproti tvrzení na obalu totiž mléko vyráběné ze sóji neobsahovalo deklarovaný vitamín B1, nezbytný pro vývoj nervové soustavy, což vedlo k vážnému neurologickému postižení kojenců krmených tímto výrobkem.

Panika mezi rodiči vznikla i v New Yorku

Už v pondělí večer policisté prohledali kanceláře firmy Remedia ve městě Rišon Lecion jižně od Tel Avivu a zabavili tam dokumenty a počítače. Izraelské ministerstvo zdravotnictví po provedení analýzy dotyčného výrobku včera obvinilo firmu Remedia z distribuce sójového mléka, které neobsahovalo vitamín B1.

„Výživu dostávají tisíce izraelských dětí a je populární i v komunitách ortodoxních Židů v USA,“ uvedla stanice BBC.

Výrobek proto zmizel z pultů například i v New Yorku. V tamních ortodoxních čtvrtích projížděly o víkendu automobily s tlampači, aby rodiče varovaly.

Podle právní zástupkyně Remedie Isral Lechemové německá společnost Humana teprve v pondělí informovala představitele izraelské distribuční firmy o tom, že se už v dubnu rozhodla nepřidávat do kojeneckého mléka vitamín B1 a spokojit se s přírodními vitamíny B obsaženými v sóje.

„Toto rozhodnutí bylo přijato, aniž by byla firma Remedia konzultována nebo alespoň informována o takové změně složení kojenecké výživy,“ prohlásila Lechemová ve své včerejší výpovědi před parlamentní komisí.

Vyšetřuje Mossad i úřady z Německa

Na vyšetřování aféry s kojeneckou výživou se podílejí i izraelská tajná služba Mossad a vnitřní bezpečnostní služba Šin Bet. Fakt, že výrobek spadá do řady vyráběné podle receptury košer speciálně určené pro Izrael, vyvolává podle nejmenovaného představitele ministerstva zdravotnictví podezření, že může jít o protižidovskou akci.

Do vyšetřování aféry se rychle zapojilo i Německo. Zemské ministerstvo životního prostředí Severního Porýní-Vestfálska vyslalo experty do příslušného závodu firmy Humana. Ti v něm zajistili vzorky sójového základu, které budou předány k analýze nezávislé laboratoři.

„Předběžné výsledky provedených testů nicméně potvrdily, že oproti izraelským prohlášením je vitamín B1 ve výrobku obsažen. V Německu také nebyly s tímto produktem zaznamenány žádné problémy,“ citovala z prohlášení firmy Humana agentura AFP.

Hospodářské noviny, 12.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?