Jednání WTO o lécích pro třetí svět nepřinesl konkrétní výsledky

23. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
USA pracují na dohodě o přístupu chudých zemí k životně důležitým drahým lékům. Uvedl to americký obchodní zmocněnec Robert Zoellick na dvoudenním zasedání Světové obchodní organizace v Egyptě...


ŠARM AŠ-ŠAJCH - USA pracují na dohodě o přístupu chudých zemí k životně důležitým drahým lékům. Uvedl to americký obchodní zmocněnec Robert Zoellick na

dvoudenním zasedání Světové obchodní organizace (WTO), které v Egyptě skončilo.

Šéf WTO na něm v sobotu vyjádřil obavy z toho, v jakém stavu jsou jednání o liberalizaci světového obchodu.

Během setkání v letovisku u Rudého moře se totiž ministrům nepodařilo překonat nesrovnalosti v pohledech na liberalizaci světového obchodu se zemědělskými produkty. Podle ministrů bylo ale setkání přínosem pro zářijové setkání v mexickém Cancúnu.

„Jednám s (farmaceutickými) firmami, jednám s africkými zeměmi, jednám s Brazílií a Indií,“ uvedl Zoellick ke sporu o drahých léčivech. Spojené státy v prosinci dohodu zablokovaly.

Dohoda by měla usnadnit chudým zemím přístup k drahým, životně důležitým lékům, například proti AIDS, tuberkulóze či malárii.

Farmaceutické firmy, které léky vyvíjejí, se bojí vzdát se patentové ochrany, protože by je ústupek připravil o trhy. Preparáty by poté mohli začít vyrábět generičtí výrobci, například z Indie či Brazílie. Výrobci původních léků se obávají, že levné preparáty poté budou pašovány zpět na západní trhy.

Odvětví chce tento problém vyřešit v Cancúnu. Záležitost je spolu se zemědělstvím jedním z klíčových testů jednání ve WTO, která mají vést k liberalizaci obchodu a rozvojovým zemím z něj přinést větší výhody, napsala agentura Reuters.


DÁLE ČTĚTE:
EU schválila plán boje proti pašování zlevněných léků
Gates daruje 200 miliónů dolarů na výzkum léků pro chudé země
Rozvojové země dostanou levnější léky proti AIDS
Komise chce zajistit rozvojovým zemím přístup k lékům

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?