Kalifornie vyhlásila za jed i cigaretový kouř vdechovaný nekuřáky

27. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký stát Kalifornie zařadil cigaretový kouř ve vzduchu, který vdechují nekuřáci v zakouřeném prostředí ve formě takzvaného druhotného kouření, na seznam jedovatých škodlivých látek".Toto rozhodnutí státního regulačního orgánu (Air Resources Board, ARB) umožní kalifornským zákonodárcům přijmout nové, mnohem ostřejší protikuřácké zákony...


SAN FRANCISCO (USA) -

„Myslím, že není pochyb o tom, že toto rozhodnutí posune Kalifornii hodně dopředu,“ řekl podle agentury Reuters předseda vědecké posudkové komise ARB John Froines.

Kalifornie se k této klasifikaci kouře vyfukovaného kuřáky nebo vycházejícího z jimi držené cigarety odhodlala jako první ze všech států USA. ARB odůvodnil tento krok lékařskými studiemi o škodlivosti „druhotného kouření“ pro zdraví.

Podle průzkumů kouří sice jen 16 procent Kaliforňanů, ale ti vypustí do vzduchu ročně 40 tun nikotinu, 365 tun nečistot a 1900 tun oxidu uhlíku. „Druhotné kouření“ tak postihuje 56 procent dospělých a 64 procent dospívajícíh obyvatel státu.

ČTK

REAKCE ČTENÁŘŮZdraví.Euro.cz

MUDr. Petr CHLADIL

No vida, amíci už na to přišli. Kdypak to přijde k nám ? Když si u nás mohou narkomané kouřit v restauracích i během oběda a je to povoleno zákonem, tak to asi bude trvat hodně dlouho !!!

MUDr. Leoš Abrt

Ano je smutné, když si u nás nemůže rodina s malými dětmi dojít na oběd do restaurace, protože je všude nakouřeno až běda a kuřáci si klidně dovolí zapálit si vedle dítětě, které jí zmrzlinu, foukat mu kouř do očí a ještě se cítí dotčení, když se slušně ozvete. Závidím zemím, kde jsou již dále…..

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?