Kanadská vláda navrhla zákon povolující asistovanou sebevraždu

15. 4. 2016 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadská liberální vláda představila návrh nového zákona, který by v zemi povolil asistovanou sebevraždu pro nevyléčitelně nemocné pacienty. Nová pravidla se mají vztahovat pouze na místní obyvatele a sebevraždu s asistencí lékaře neumožní nezletilým nebo duševně nemocným, uvedla agentura Reuters.


Vláda premiéra Justina Trudeaua chce zákon předložit k hlasování do parlamentu do 6. června.

Návrh legislativy chce ponechat možnost volby těžce nemocným, kteří trpí bolestmi nebo výrazným úpadkem smyslových, mentálních či pohybových schopností a pro něž by byla smrt vysvobozením. Požádat o pomoc při sebevraždě však budou moci pouze kanadští občané nebo lidé, kteří v zemi dlouhodobě žijí a jsou zapojení v systému zdravotního pojištění. Tím chce vláda zabránit rozvoji takzvané „turistiky smrti“, kdy se do zemí povolujících eutanazii či asistovanou sebevraždu sjíždějí lidé ze států, které takovou praxi neumožňují.

Kanadská vláda zákon představila na popud loňského verdiktu nejvyššího soudu, který rozhodl, že zákaz asistence při sebevraždě odporuje listině základních práv a svobod.

V Evropě umožňuje asistovanou sebevraždu Německo, Švýcarsko či Albánie. Eutanazie, kde na rozdíl od asistované sebevraždy smí lékař pacienta na jeho žádost přímo usmrtit, je povolená v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?