Kdo na Slovensku neplatí tři měsíce, nebude ošetřen

19. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Když slovenský pacient nezaplatí tři měsíce za sebou zdravotní pojištění, nebude mít nárok na ošetření. Lékař ho ošetří jen v případě neodkladné zdravotní péče. Nebo si návštěvu lékaře zaplatí. Nebude to platit jen pro ty pojištěnce, za které odvody nezaplatil zaměstnavatel nebo stát...


Informuje o tom slovenský list Pravda.

I toto je v nových smlouvách se zdravotními pojišťovnami, které platí od dubna. Takto by se měl snížit počet neplatičů pojistného. Chvíli však bude trvat, než to začne fungovat.

„To, že někdo nezaplatil pojistné za leden, únor, březen, se dozvím až někdy v květnu,“ upozorňuje prezident slovenské Asociace soukromých lékařů Ladislav Pásztor.

Pojišťovny totiž nemají zatím neplatiče zveřejněné na internetu, tuto povinnost musí splnit podle zákona do roku 2006.

„Když to neuveřejníme na internetu, budeme to lékařům hlásit jinou formou,“ řekla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kafúnová.

Slovenská lékařská komora právě proto považuje toto opatření za administrativní zátěž. „V dnešní praxi je to zátěž s nedostatečným fungováním. Tím se samotný smysl ztrácí,“ řekl mluvčí komory Eduard Kováč.

Ve smlouvách se řeší i otázka čekacích listin, potvrzování neodkladné zdravotní péče, hlášení porušení léčebného režimu a nebo užívání návykové látky.

I když smlouvy platí od dubna, pojišťovně se s poskytovateli ještě na všem nedohodli.

„Jednáme ještě o čekacích listinách pro lékaře,“ řekl Pásztor. Lékařská komora zase nesouhlasí s limity na léky. Dohodli se však na tom, že v případě porušení léčebného režimu pacientem to lékař nahlásí pojišťovně. Ta si bude žádat od pojištěnce vrátit peníze, které za jeho léčbu zaplatila.

„Nečekám, že by se teď lékaři začali hromadně hlásit pojišťovně, že pacient nedodržuje dietu. Je však správné, že i pacient už budou mít povinnosti zakotvené v zákoně,“ dodal Pásztor. Bude se to dotýkat hlavně těch pacientů, kteří pravidelně porušují léčebný pořádek, např. chronických alkoholiků a narkomanů.

„Určitě pojišťovna nebude chtít peníze od pacienta, který navzdory chřipce chodí do práce. Jestli ale někdo s bronchiálním astmatem vykouří denně 40 cigaret a potom si lékaři stěžuje, že se mu stav nezlepšuje, je třeba zasáhnout.“ Dodal Pásztor.

Některé pojišťovny čekají na to, až se stanou akciovkami a zatím nabízejí lékařům jen dodatky k starým smlouvám. Jiné ještě s poskytovateli nejednali. „Připravujeme se na jednání, proto je předčasné hovořit o podrobnostech,“ řekla mluvčí Dovery Zuzana Zúbeková.

„Nové smlouvy přesněji definují například způsob výpočtu objednávaného rozsahu zdravotní péče a sankce za jejich porušení. Budou podkladem pro ještě přesnější a spravedlivější přerozdělení peněz mezi jednotlivé sektory zdravotní péče,“ řekl ředitel pojišťovny Apollo Zoltán Pivoda.

Pravda

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?