Klíčem k vítězství nad AIDS v Africe jsou dle expertů mladé ženy

21. 7. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladé ženy a dívky ve věku 11 až 19 let jsou klíčem k úspěšnému boji se smrtelnou nemocí AIDS na jihu Afriky. Zaznělo to podle agentury DPA na světové konferenci o AIDS v jihoafrickém Durbanu, která se zde koná tento týden od pondělí do pátku.


„Mladé ženy a dívky v Africe nesou největší riziko této infekce,“ pronesl podle DPA jeden z expertů na problematiku Chris Beyrer na okraj této konference. Dosud se však této věkové skupině podle jeho kolegyně Lindy-Gail Bekkerové věnovala malá pozornost. Dodala, že se nyní musí soustředit právě na ně, jinak boj proti této nemoci není možné vyhrát.

Nejvíce ohroženy nemocí AIDS jsou ženy z chudinských čtvrtí. Chybí jim důležité informace o prevenci proti viru HIV, který nemoc AIDS způsobuje, a také sociální a ekonomická nezávislost.

Na celém světě je v současnosti asi 37 milionů osob nakažených virem HIV. Na následky nemoci AIDS každý rok umírá přibližně 1,1 milionu osob. V minulém roce mezi nimi bylo podle DPA asi 100.000 lidí ve věkové skupině 11 - 19 let.

AIDS je smrtelná nemoc imunitního systému způsobovaná virem HIV, jenž se přenáší hlavně nechráněným sexuálním stykem nebo z těhotné matky na plod dítěte. V posledních letech roste počet nově nakažených i ve východní Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?