Konference o ebole bude řešit možnost úplného zastavení hrozby

3. 3. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Snaha zcela zastavit šíření eboly v afrických zemích postižených loni dosud největší epidemií této nebezpečné choroby je cílem rozsáhlé mezinárodní konference, která se uskuteční v úterý v Bruselu.


Druhým podstatným záměrem podle představitelů EU je diskuse o tom, jak trojici nejpostiženějších afrických států pomoci opět nastartovat jejich ekonomiku i zdravotnické systémy.

Nedávná epidemie eboly si v Guineii, Libérii a Sieře Leone vyžádala na 9200 obětí, nakaženo bylo skoro 23.000 osob. V nejkritičtější fázi zdravotníci hlásili 200 až 300 nových pacientů za týden. Situaci se podařilo zvládnout za přispění mezinárodního společenství, OSN či Světové zdravotnické organizace (WHO).

Nyní je - vzhledem k nárůstu nemocných v době největší krize - každý týden registrován jen desetinový počet nových pacientů. V některých oblastech se ale počty opět začínají mírně zvyšovat. „Má to výrazné socioekonomické souvislosti,“ řekl novinářům s vývojem obeznámený představitel Evropské unie.

„Množství nakažených výrazně pokleslo, ale dostat se k nule je těžší a těžší,“ poznamenal. Přesto je cílem lékařů šíření eboly zcela zastavit a nemoc „vrátit“ do zvířecí říše.

Členské země EU a unie jako taková celkem na boj s ebolou vydaly okolo 1,2 miliardy eur (přes 33,5 miliardy Kč), svět celkově přispěl necelými pěti miliardami (asi 392 miliard korun).

Cílem úterní konference, která fakticky začíná už dnes večer slavnostní večeří pro hlavy států, není tedy v první řadě shánění dalších prostředků. Měla by ale upozornit na trvající potíže, zhodnotit, čeho se podařilo dosáhnout a připravit tak půdu pro další jednání někdy později na jaře. Právě tehdy se na základě nynějšího zhodnocení, které ukáže, kde případně chybí peníze, budou moci státy zavázat k další podpoře.

Evropští odborníci mimo záznam upozorňovali, že trojice postižených států zažívala před začátkem epidemie hospodářský růst. Ebola tento vývoj zastavila, země přišly o velké počty obyvatel a v zásadě mají zdecimovaný zdravotnický systém a výrazně propadly jejich daňové příjmy.

„Takže teď už nejde jen o snížení počtu případů eboly na nulu, ale také o to, jak postižené státy opět dostat hospodářsky na nohy,“ řekl dnes novinářům nejmenovaný představitel EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?