Kongo schválilo další metody experimentální léčby eboly

22. 8. 2018 14:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Kongo kvůli nejnovější epidemii povolilo nasazení čtyř dalších experimentálních způsobů léčby eboly. Podle agentury AP o tom dnes informovalo konžské ministerstvo zdravotnictví. Nové přípravky ZMapp, Remdesivir, Favipiravir a Regn3450 - 3471 - 3479 mají pomoci při potlačení epidemie na severovýchodě země, kde byla krvácivá horečka potvrzena u 75 lidí.


Už před deseti dny schválily úřady použití experimentálního přípravku mAb114. Ten byl dosud podán deseti pacientům a podle ministerstva zdravotnictví jsou v dobrém stavu. Přípravek Remdesivir vyráběný americkou společností Gilead Sciences byl v úterý podán pacientovi ve městě Beni, dodalo ministerstvo.

Úřady vyhlásily v provincii Severní Kivu epidemii eboly 1. srpna, nákaza se následně rozšířila i do sousední provincie Ituri. U 32 obětí byla krvácivá horečka prokázána jako příčina smrti.

Na ebolu, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, v některých případech i vnitřní a vnější krvácení. Úmrtnost na něj může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.

Aktuální epidemie je v dějinách Konga již desátou, avšak první v konfliktní zóně. V důsledku působení několika ozbrojených skupin žije v Severním Kivu přes milion lidí mimo svůj domov.

Předchozí epidemii eboly překonalo Kongo teprve v červenci. Tehdy si nemoc na severozápadě Konga vyžádala 54 životů. Zastavit nákazu se podařilo díky rychlému nasazení experimentální vakcíny firmy Merck. Ve městech provincií Severní Kivu a Ituri dostalo od 8. srpna očkování proti ebole přes 1600 lidí, uvedlo konžské ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?