Kontrola ovzduší při LOH v Pekingu zvýšila váhu novorozenců

30. 4. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
V období letních olympijských her v roce 2008, kdy byla přísněji kontrolována čistota ovzduší, přicházely v Pekingu na svět novorozenci s vyšší porodní váhou než v letech, kdy bylo ovzduší v čínské metropoli více zamořené. Podle agentury AP to ukazuje nová studie.


Výzkum vedený expertem Davidem Richem z Lékařského centra Rochesterské univerzity ukázal, že plody v osmém měsíci těhotenství měly během LOH v průměru o 23 gramů větší hmotnost než plody ve stejném stupni gravidity předchozí nebo následující rok. Větší hmotnostní rozdíly však nebyly v předchozích měsících těhotenství zaznamenány.

Dřívější výzkumy už souvislost znečištění ovzduší a porodní váhy ukázaly, ale neupřesnily, ve kterém stupni gravidity je dopad nejvýraznější. Američtí a čínští odborníci při své práci využili záznamy o 83.672 porodech v řádném termínu z let 2007 až 2009. O jejich studii informuje na svém webu časopis Environmental Health Perspectives.

Pekingské úřady po dobu olympijských her nařídily na 47 dní zastavit stavební práce, přerušily výrobu v továrnách a omezily počet vozidel, která směla jezdit. Vytvořily tak podmínky pro experiment týkající se účinků znečištění ovzduší. Autoři studie ve své práci naznačují, že regulace znečišťování, byť krátkodobá, může mít pozitivní přínos pro zdraví lidí.

„Tato zjištění nejen ilustrují jeden z mnoha významných dopadů znečištění na zdraví, ale také ukazují, že tento jev může být zvrácen,“ uvedl v prohlášení Rich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?