Krajně obézních Američanů přibývá

14. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od 80. let se počet krajně obézních Američanů - tedy těch, kteří mají nadváhu 45 a více kilogramů - zvýšil čtyřikrát. Nyní jich jsou asi čtyři miliony, tedy jeden dospělý z 50, zatímco v roce 1986 to byl asi jeden Američan ze 200...


CHICAGO - Američané v posledních letech nejen tloustnou, ale stále více jich je extrémně obézních. Vyplývá to ze studie, kterou v posledním čísle odborné revue Archives of Internal Medicine zveřejnil Roland Strum z výzkumné organizace

RAND v kalifornské Santa Monice.

Od 80. let se počet krajně obézních Američanů - tedy těch, kteří mají nadváhu 45 a více kilogramů - zvýšil čtyřikrát. Nyní jich jsou asi čtyři miliony, tedy jeden dospělý z 50, zatímco v roce 1986 to byl asi jeden Američan ze 200.

Krajní obezita byla považována za poměrně výjimečný jev, jehož výskyt byl celkem stálý. Studie RAND tento názor vyvrací a tvrdí, že je aspoň zčásti způsobena stejným chováním - jako přejídání a nedostatek pohybu - jaké přispělo k rychlému přírůstku „normálně“ obézních Američanů.

„Extrémní obezita zdaleka nepostihuje jen lidi, kteří k tomu mají genetické dispozice,“ uvedl Sturm. „Nejdramatičtější součást 'epidemie obezity' zůstává skryta, protože počet extrémně obézních se zvyšuje dvakrát rychleji, než počet všech obézních lidí.“

Odhaduje se, že nyní je obézní každý pátý Američan. I když problém obezity přitahuje velkou pozornost, přírůstku krajně obézních lidí si nikdo nevšiml, uvedl Sturm.

eho studie analyzuje data z vládního telefonického průzkumu, který dosahoval rovněž otázku o váze. Anketa probíhala v letech 1986 až 2000 a týkala se 1,5 milionu dospělých.

Krajně obézní lidé trpí podle studie řadou zdravotních problémů. Sturm v této souvislosti upozorňuje, že řada ordinací a nemocnic není na tak obézní pacienty vybavena - ať již jde o jednotlivé přístroje, operační stoly nebo kolečková křesla.

V roce 1986 byl asi jeden z deseti Američanů obézní, zatímco v roce 2000 to byl jeden z pěti. Avšak krajně obézní je nyní jeden Američan z 50, zatímco na začátku průzkumu to byl asi jeden z 200.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?