Kvůli stávce lékařů poslal keňský soud za mříže sedm odborářů

14. 2. 2017 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud v Keni poslal na měsíc do vězení sedm členů lékařských odborů, kteří odmítli odvolat stávku lékařů.


Nedostatek lékařské péče v důsledku stávky si zatím vyžádal minimálně 20 životů. Nejméně 5000 lékařů ze státních nemocnic zahájilo stávku loni 5. prosince na protest proti nízkým platům a pracovním podmínkám.

Základní měsíční mzda keňského lékaře se v průměru pohybuje v přepočtu od 400 do 850 dolarů (10.200 až 21.600 Kč). Naproti tomu plat zákonodárce dosahuje v přepočtu skoro 14.000 dolarů (356.000 Kč) za měsíc.

Vláda s lékaři podepsala v roce 2013 dohodu, která by zajistila zvýšení platů o 180 procent. Lékaři se ale zvýšení platů zatím nedočkali. Vláda tvrdí, že je schopna teď mzdy zvýšit pouze o 40 procent, uvedla agentura Reuters.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta začátkem loňského prosince řekl, že si stávka vyžádala nejméně 20 obětí na životech. Prezident lékaře dvakrát vyzval k ukončení stávky, poprvé ve jménu humanity, podruhé s příslibem vyšších platů. Odbory však odmítly ustoupit s tím, že stávku ukončí, pokud se platy lékařů zvýší v souladu s dohodou z roku 2013.

Lékaři v Keni stávkovali na protest proti špatnému stavu zdravotnictví už v roce 2012. Pohotovosti v keňských státních nemocnicích mnohdy nemají k dispozici ani rukavice či potřebné léky. V důsledku výpadků elektřiny jsou dokonce lékaři někdy nuceni si během zákroků svítit mobilním telefonem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?