Lék proti AIDS nebude podle vědců objeven brzy

20. 7. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci na světové konferenci o AIDS v jihoafrickém Durbanu upozornili, že nevědí, zda a kdy bude nalezen účinný lék proti této smrtelné nemoci. Konference zahájená v pondělí si přitom vytkla za cíl ukončit epidemii AIDS do roku 2030. Uvedla to agentura AFP.


„Nevíme, kdy budeme mít tento lék, nebo zda ho vůbec budeme mít,“ upozornila francouzská vědkyně Françoise Barré-Sinoussiová, která v roce 2008 dostala Nobelovu cenu za medicínu za objev viru HIV, jenž způsobuje nemoc AIDS. „Neznamená to ale, že takový lék nelze vyvinout, chci jen říci, že je nesmírně obtížné jej najít,“ dodala. Vědec Sharon Lewin řekl, že další výzkum se musí zaměřit na lepší pochopení toho, kde a proč virus přetrvává a jak ovládnout imunitní reakce k jeho odstranění.

Loni se do výzkumu léku proti AIDS investovalo více než 200 milionů dolarů (zhruba 4,9 miliardy Kč). V roce 2012 to bylo 88 milionů dolarů (přibližně 2,2 miliardy Kč).

Na celém světě je v současnosti asi 37 milionů osob nakažených virem HIV. Na následky nemoci AIDS každý rok umírá přibližně 1,1 milionu osob. V posledních letech roste počet nově nakažených i ve východní Evropě.

AIDS je smrtelná nemoc imunitního systému způsobovaná virem HIV, jenž se přenáší hlavně nechráněným sexuálním stykem nebo z těhotné matky na plod dítěte.

Na AIDS v minulosti zemřely i známé osobnosti jako zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury nebo československý olympijský vítěz v krasobruslení Ondrej Nepela. Spekulovalo se i o tom, že AIDS trpěl palestinský vůdce Jásir Arafat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?