Lékaři bez hranic museli skončit v Nauru, kde pomáhali migrantům

12. 10. 2018 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace Lékaři bez hranic musela ukončit činnost v tichomořském ostrovním státě Nauru, kde mezinárodní odborníci poskytovali psychiatrickou a psychologickou pomoc místním obyvatelům a žadatelům o azyl v australském detenčním táboře. Místní vláda minulý týden Lékařům bez hranic nařídila, aby se ze země stáhli, protože jejich služby již nejsou na ostrově potřeba.


Organizace uvedla, že za uplynulý rok měla v Nauru v péči mimo jiné 78 pacientů z řad migrantů, kteří se k jejím lékařům dostali kvůli sebepoškozování, pokusům o sebevraždu či sebevražedným myšlenkám. Situaci v táboře označila za zoufalou.

Lékaři bez hranic se nyní snaží získat od vlády Nauru více informací, aby zjistili důvod jejího rozhodnutí i to, jaké alternativní služby budou pacientům dostupné.

Organizace jedná také s úřady Austrálie, které zadržovací zařízení pro běžence na ostrově Nauru patří. Australský ministr pro imigraci Peter Dutton ve středu prohlásil, že Lékaři bez hranic byli do Nauru pozváni, aby poskytovali služby místním obyvatelům, a ne uprchlíkům. Své aktivity ukončili v sobotu.

Austrálie uplatňuje v posledních pěti letech přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v detenčních zařízeních.

Případy sebepoškozování migrantů v australských zadržovacích táborech, jejichž existenci pravidelně kritizují organizace na ochranu lidských práv, nejsou ničím výjimečným. Někteří žadatelé o azyl se v minulosti pokusili upálit, na protest se pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa.

Lékaři bez hranic působili v táboře v Nauru od loňského listopadu. „Pět let v nejisté situaci zničilo odolnost uprchlíků, zmařilo veškeré naděje a vedlo k radikálnímu zhoršení jejich duševního stavu,“ řekl k situaci v táboře šéf australské pobočky Lékařů bez hranic Paul McPhun. Podle něho je mnoho dětí ze zadržovacího zařízení traumatizováno a některé se nacházejí zpola v kómatu a prakticky nejsou schopny jíst, pít či mluvit.

V táboře na ostrově Nauru žije v současné době asi 900 lidí, včetně 95 dětí, uvedl tento měsíc podle agentury Reuters australský úřad pro uprchlíky. „Děti ve věku pouhých sedmi či 12 let se nyní opakovaně pokoušejí o sebevraždu a polévají se benzinem,“ varovali lékařští experti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?