Lékaři bez hranic ošetřili v Somálsku půl milionu pacientů. Krize však pokračuje

10. 7. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři bez hranic zachraňují životy lidí ohrožených násilím, nemocemi a podvýživou. V Somálsku je to běh na dlouhou trať...


Humanitární krize v Somálsku v loňském roce dominovala titulním stránkám novin. Pozornost médií od té doby zeslábla, ale závažnost situace v Somálsku je stále vysoká. Rozsah krize je jasně čitelný ze svědectví pacientů a personálu mezinárodní humanitární zdravotnické organizace Lékaři bez hranic. Ti každodenně zachraňují životy v oblastech ohrožených násilím, podvýživou a nemocemi.

Abdirasak Sheikh Abdiwahab pracuje ve výživovém centru Lékařů bez hranic pro závažně podvyživené děti v přístavním městě Kismayo v jižním Somálsku. „Pacientů je mnoho, protože tady není žádná veřejná nemocnice. Pracujeme v malé pronajaté budově, kde se staráme o podvyživené děti. Většinou jich tu máme mezi 80 a 120,“ říká Abdisarak.

Středisko v Kismayu přitahuje lidi z velké dálky, někdy cestují i více než 60 kilometrů. Matka jednoho z pacientů je z Kismaya, ale před lety musela z města uprchnout v průběhu občanské války. „Nejdřív jsem žila v Kismayu, a pak jsme se přesunuli do tábora v Hagardheera. Zůstala jsem tam osm měsíců, ale pak můj jednoroční syn těžce onemocněl a já se musela vrátit do Kismaya. Když jsem se vrátila, řekli mi, že je tu nová nemocnice Lékařů bez hranic, kde léčí děti, a tak jsem ho sem přinesla,“ vypráví.

„V nemocnici jsme už 17 dnů. Služby jsou tu kvalitní. V noci ošetřovatelé syna pravidelně budí, dávají mu mléko a kontrolují jeho stav. Když má průjem, dostává léky. Péče je opravdu nepřetržitá,“ dodává.
V její rodné vesnici je potřeba zdravotní péče zjevně velmi vysoká. „Auta odevšad svážejí pacienty,“ říká. „Lidé jsou přinášeni k silnici, kde mohou být snadno odváženi. Tato organizace opravdu pomáhá lidem, kteří to potřebují.“

v jiných částech Somálska je situace podobná. Například v okolí vesnice Guri El je zdraví populace podlomeno několikaměsíčním nedostatkem jídla. Dr. Faiza Adam Abdirahman, který pracuje v nemocnici Lékařů bez hranic v Guri El, vypráví o místních podmínkách.
„Před několika dny trochu zapršelo. Lidí v okolních vesnicích jsou oslabeni podvýživou, a proto hned propukly nemoci jako spalničky a malárie. Začalo k nám přicházet mnoho pacientů. Nemocnice byla přeplněná a dalo se to jen stěží zvládat. Normálně máme kapacitu 40 lůžek, ale měli jsme tu i 160 dětí. Všechny byly velmi oslabené. Přicházely s vysokou horečkou, a proto jsme jim dávali vitamín A nebo dle potřeby také nutriční doplňky a transfúze. Mnoho z nich také mělo další infekce typu pneumonie a podobně.“


V období od května do prosince 2011 Lékaři bez hranic provozovali 22 projektů v různých částech Somálska a v uprchlických táborech pro Somálce v Etiopii a Keni. V tomto období ošetřili přes 78 500 pacientů s akutní a 30 000 se středně těžkou podvýživou. Bylo ošetřeno i více než 7 200 pacientů se spalničkami a dalších 255 000 lidí v oblasti Afrického rohu bylo naočkováno. Lékaři bez hranic pomohli u více než 6 000 porodů a celkem vyšetřili více než 537 500 pacientů. Válka v Somálsku trvá už 21 let a konec konfliktu stále není v dohledu.


Také v Kismayu se po začátku období dešťů začaly šířit spalničky. „V současnosti léčíme všechny případy spalniček,“ říká Abdisarak ze střediska v Kismayu. „U podvýživy však ošetřujeme jen závažné případy u dětí mladších pěti let, protože pro všechny prostě nemáme místo,“ dodává.
O závažnosti epidemie vypráví i jedna z pacientek v Kismayu. „Přišla jsem z vesnice Goobay s pěti dětmi. Šli jsme celou noc. Jedno z dětí dostalo spalničky a ty se rychle rozšířily na všechny ostatní. V nemocnici už jsme 12 dní. Když jsem je sem přivedla, téměř nemohly chodit, ale teď už jsou v pořádku.“

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí. Lékaři bez hranic mají v současnosti více než 2 500 mezinárodních a 25 000 místních spolupracovníků, kteří poskytují zdravotnickou pomoc ve zhruba 65 zemích světa. Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči převážně v zemích, ve kterých nefungují nebo zcela chybí jakékoliv zdravotnické struktury, často v odlehlých a těžce přístupných oblastech.

Podpořit Lékaře bez hranic můžete nejen jako člen mise, ale také coby dárce nebo dobrovolník. Více informací naleznete na www.lekaribezhranic.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?