Lékaři loni provedli přes 20 milionů kosmetických zákroků

9. 7. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Na celém světě bylo v loňském roce provedeno více než 20 milionů kosmetických zákroků. Nejvíce, asi pětinu celkového počtu, jich lidé podstoupili stejně jako v předchozích letech ve Spojených státech. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní společnost pro estetickou plastickou chirurgii (ISAPS).


Nejčastějšími provedenými operacemi bylo u žen zvětšení prsou, u mužů pak operace očních víček a nejčastějším neinvazivním postupem byla aplikace botulotoxinu.

Nejvíce kosmetických chirurgických a nechirurgických zákroků bylo loni provedeno v USA (4,064.571), Brazílii (2,058.505), Japonsku (1,260.351). Jižní Koreji (980.313), Mexiku (706.072), Německu (533.622), Francii (416.148) a Kolumbii (357.115). Společnost ISAPS zveřejnila žebříček jen prvních osmi zemí v počtu zákroků, na jakém místě se nachází Česká republika, tak nebylo jasné.

Z chirurgických zákroků byly nejčastějšími operace očních víček, poté liposukce, zvětšení prsou a takzvaný fat grafting, což je metoda přenosu tuku. Z nechirurgických zákroků jsou nejoblíbenější aplikace botulotoxinu či kyseliny hyaluronové, odstranění chloupků, chemický peeling a odstranění vrásek laserem.

Nejčastějšími pacienty plastických chirurgů jsou ženy, které loni podstoupily přes 17 milionů kosmetických zákroků, což činí 86,3 procenta z celkového počtu.

Společnost ISAPS zveřejnila rovněž žebříček třiceti zemí podle odhadovaného počtu plastických chirurgů. Na prvním místě v první desítce se umístily Spojené státy (6300 lékařů), za nimi pak Brazílie, Čína, Japonsko, Indie, Jižní Korea, Rusko, Mexiko, Turecko a Německo. ČR mezi touto třicítkou nefiguruje.

ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) sdružuje tisíce lékařů ze stovky zemí. Je zaměřena na vzdělávání svých členů v oblasti nejnovějších metod kosmetických chirurgických zákroků, informování veřejnosti a podpora bezpečnosti pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?